Корнелия Нинова бойкотира конгреса на ПЕС заради Истанбулската конвенция

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова. Снимка от БСП

Лидерът на БСП Корнелия Нинова бойкотира конгреса на ПЕС в Лисабон. Делегацията на БСП ще се води от международника на партията и заместник на лидерката – Деница Златева, съобщи Канал 3.

Златева е и в ръководството на ПЕС-жени.

Причината за бойкота на соцлидерката са три резолюции, които са в дневния ред на форума и които са в разрез с позициите на БСП, обясни самата Нинова пред медите в парламента. Сред тях е проекторешение, което третира Истанбулската конвенция като единствен инструмент за борба с неравенството между половете и с насилието над жените и задължава съответните държави да го спазват.

Нинова обаче припомни, че в България има решение на Конституционния съд, което обявява този документ за противоконституционен и затова БСП няма да го подкрепи. Соцлидерата вече е изпратила писменото си възражение в Лисабон, с което ги уведомява, че делегатите на БСП няма да подкрепят тази резолюция.

За да няма спекулации, Нинова официално повтори, че делегатите на соцпартията на конгреса ще подкрепят президента на ПЕС Сергей Станишев за трети мандат. „Той е единствен кандидат, така че, ще бъде преизбран, желая му успех“, каза Нинова за Станишев. Как ще бъде подредена листата на социалистите за вота за Европарламента, тепърва ще се обсъжда, обясни тя пред медиите.

5 Comments

  1. Подкрепям коментара, че ако си убеден в решението, което си взел, трябва да отидеш да го защитиш.Въпросът е че К.Н.няма никакви аргументи, освен популизма и желанието да влезе в територията на патриотите -най-вече поради неистовото си желание за власт на всяка цена ! Ако в България има наистина мислещи ляво , не виждам защо трябва да я подкрепят.Само че тя разчита на носталгиците, които са повечето в пенсионна възраст.

  2. Подкрепям коментара, че ако си убеден в решението, което си взел, трябва да отидеш да го защитиш.Въпросът е че К.Н.няма никакви аргументи, освен популизма и желанието да влезе в територията на патриотите -най-вече поради неистовото си желание за власт на всяка цена ! Ако в България има наистина мислещи ляво , не виждам защо трябва да я подкрепят.Само че тя разчита на носталгиците, които са повечето в пенсионна възраст.

  3. Да бе , аз пък повярвах.Не заради някакви конвенции, а защото му има зъб.Срещу нея има омраза от свои и чужди заради по- прозаични неща-УВОЛНЕНИЕТО като министър за съмнения в корупция.Как да си признае , че таи лична злоба. Това е основния аргумент на противника – да говориш за корупция , като си носител на клеймото от собствения Министър председател е почи невъзможно

  4. Лидерството изисква председателят на БСП да отиде и лично да обясни мотивите си срещу Истанбулската конвенция.Да влезе в дебат с нейните привърженици и да надделее с аргументи.Ако може!Да се криеш зад гърба на Златева е признак на страх и безпомощност.ПЕС е семейството на БСП.БСП няма шанс да управлява, ако не е добре приета в семейството си. Дори и да спечели избори, тя ще остане в изолация и ще бъде свалена от власт още на следващия ден. Станишев не може дълго да ги прикрива, ЕНП, консерваторите, либералите и пр. са политическия опонент.На кого разчитат?

  5. СерГей ще си го премести,че няма да дойде кака му Кури! А за решението на КС може да се поспори,особено като знаем кой му е председател!

Коментарите са ограничени.