Съветът на ЕС не постигна съгласие по предложеното подсилване на граничната охрана

Европейски съюз Снимка: pixabay.com

Съветът на ЕС не успя да постигне на днешното си заседание цялостно утвърждаване на предложените от Европейската комисия промени за работата на европейската гранична служба Фронтекс, съобщи БТА.

Засега остава неприето предложението на Европейската комисия за осигуряване на 10 000 европейски граничари, които да охраняват външните граници и да бъдат разполагани дори без съгласието на държавата, в която биват изпращани. Министрите на вътрешните работи са приели предложението за съгласуване на действията при прогонването на незаконни мигранти. Отбелязва се, че Съветът на ЕС все още не е готов да встъпи в преговори с Европейския парламент по тези въпроси.

Според одобрената част от предложението Фронтекс ще помага на държавите при връщането на незаконните мигранти, ако това бъде поискано или по собствена преценка, но със съгласието на съответната държава от ЕС. Фронтекс ще съдейства за установяване на самоличността на чужденци. Прието е предложението служители на Фронтекс да бъдат изпращани в държави извън ЕС.