Гешев: Обвинение ще има и за майката на Николай Банев

Прокурор Иван Гешев. Снимка: 24 часа

Специализираната прокуратура ще обвини и майката на бизнесмена Николай Банев – Мария. Това обяви на извънреден брифинг зам.-главният прокурор и доскорошен шеф на спецобвинението Иван Гешев, предаде Дневник.

По-рано през деня Николай и Евгения Баневи бяха екстрадирани от Франция с два отделни самолета. Предаването на задочно обвиненото семейство е в изпълнение на издадена от българската спецрпрокуратура Европейска заповед за задържането им. Задържането им е във връзка с разследване на приватизацията на девненския завод „Полимери“, укриване на данъци, финансови машинации и сговор за престъпления в чужбина.

Заради напредналата възраст на Мария Банева наблюдаващите разследването прокурори най-вероятно ще я пуснат срещу парична гаранция и няма да искат от съда постоянния ѝ арест, обясни Гешев. Причината за обвинението ѝ е участие в организираната престъпна група, ръководена от сина ѝ, в която е участвала и Евгения Банева. Мария Банева била и активен участник в прането на пари.

На Евгения Банева вече е предявено прецизирано обвинение, а в момента тече предявяване на актуалните обвинения на Николай Банев, обясни Гешев. След прецизиране на обвиненията двамата ще бъдат привлечени към наказателна отговорност за пет отделни престъпления:

– ръководене (Банев) и участие в престъпно сдружение;
– длъжностно присвояване или източвана на пари и вещи от четири предприятия – „Полимери“ АД,“Елма“ АД, „Химически завод Панайот Волов“ АД и „Топлофикация Казанлък“ АД. Общият размер на източените средства, според разследващите, е в общ размер на над 84 млн. лв;
– избягване установяване и плащане на данъчни задължения в размер на над 4 млн. лв. Дружествата, на които Баневи не са плащали данъци са „Полимери“АД, „Партнърс комерс“ ЕООД и „Елма“АД, посочват от прокуратурата;
– за пране на пари в особено големи размери – над 1 млрд. лв;
– за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.