Борисов за конфликта Украйна-Русия: По-лошо не можеха да направят, надявам се на здрав разум

Бойко Борисов Снимка: Правителствена иформационна служба
Според премиера напрежението в региона ще окаже негативно влияние на бъдещи проекти за Турски поток и разклонението към България

Черно море трябва да бъде място за туризъм, за газопроводи, фериботи, влизането на кораби, на толкова могъщ руски флот от другата страна неминуемо ще доведе до голяма криза.

Така премиерът Бойко Борисов коментира в кулоарите на парламента възможността американски кораби да навлязат в Черно море във връзка с конфликта между Украйна и Русия.

„Полагам всички усилия, не искам публично да говоря какво съм сторил по темата с колегите в чужбина, в Украйна, надявам се на здрав разум. Една предизборна кампания или вътрешнополитически проблеми да не водят до ескалация в Черно море“, заяви премиерът.

Той посочи че от друга страна това е много добра територия за военни действия, защото в региона се произвежда 1% от БВП на Европа, което е нищо като заплаха.

„Ако си мислят, че ние не разгадаваме тези планове, грешат. Полагам огромни усилия и се надявам държавата и институциите да бъдат много по-консолидирани“, каза още Борисов.

Позицията на правителството за конфликта е изключително негативна, каза Борисов в отговор на журналистически въпрос. „По-лошо от това не можеха да направят за Черно море. Това е конфликт, който здравия разум не би трябвало да допусне.“

Според премиера конфликтът ще окаже негативно влияние на бъдещи проекти за Турски поток и разклонението към България. „В такива условия се преговаря много трудно, и за диверсификацията на газа и най-вече за нашия туризъм.“ каза още Борисов.

„Поемам ангажимента да изпълним всички разписани мерки от времето на БСП за чистотата на въздуха, колкото и да ни струва това“, каза по-рано премиерът по повод декларацията на БСП за мръсния въздух.

„Помним 2008-2009 г., когато бях кмет. Над София се виеше от Кремиковци дим с всички цветове на дъгата. Ако тогава е мерен въздуха, не знам какъв е щял да бъде. Не искам да говоря за жълтия дим на завода в Стара Загора“, каза Борисов, който бе в Народното събрание за парламентарния контрол.