„Демократична България“: Проектът „Белене“ е вреден за България

Проектът АЕЦ „Белене“ е вреден за страната и нарушава европейските правила. С такава позиция излязоха от извънпарламентарното обединение „Демократична България“, съобщи БНР.

Според тях българското правителство не е спазило европейските изисквания, които налагат да се извървят всички етапи за получаване на разрешение за изграждане на централата, тъй като това вече представлява нов проект.

„Всичко, което госпожа Теменужка Петкова каза в защита на безсмислената си теза, че това е стар проект, вече е оборено от Европейската комисия в комбинация със Службата за изследване на Европейския парламент. Най-важното е нито един инвеститор да не идва тук с илюзията, че може да разчита, че ще избегне дългогодишни преговори с Европейската комисия и то по новите завишени критерии“, заяви депутатът от Европейския парламент Светослав Малинов.

„Дали българското правителство ще заблуди някой чужд инвеститор да се захване с тази история, аз не знам, но се вижда, че правителството основно в лицето на министъра на енергетиката се опитва да заблуждава българското общество за едни следващи харчове от бюджета при условие, че всички факти говорят, че този проект е неосъществим“, каза от своя страна председателят на ДСБ Атанас Атанасов.