ЕК потвърди най-слабия растеж на икономиката на еврозоната от 4 години

Данните за България бяха леко възходящо коригирани спрямо предишните оценки

Икономиката на еврозоната се е разраснала с най-бавния си темп за последните четири години през третото тримесечие на 2018 г., а ръстът на заетостта също се е забавил през този период.

Това показват данните на Евростат, потвърждавайки първоначалните оценки, съобщава Инвестор, като се позовава на Ройтерс.

БВП на еврозоната е нараснал с 0,2% през периода юли-септември. На годишна база пък икономиката на региона се разширила с 1,6% според финалното четене при 1,7% в по-ранните оценки.

Германската икономика, която е и най-голямата в Европа, се е свила с 0,2% през третото тримесечие. Брутният вътрешен продукт (БВП) на Франция е нараснал с 0,4%, докато в Италия е отчетен спад от 0,1%.

Що се отнася до България, данните бяха леко възходящо коригирани спрямо предишното четене. Икономиката на страната се е разраснала с 0,7% на тримесечна база (при 0,5% в предишната оценка) и с 3,1% на годишна база (при 3,0% по-рано).

Междувременно други данни на Евростат потвърдиха предишните оценки за ръста на заетостта в еврозоната. Броят на заетите в региона се е увеличил с 0,2% през третото спрямо второто тримесечие и с 1,3% на годишна база.

По-рано през седмицата стана ясно и, че растежът на бизнеса в еврозоната е достигнал най-слабия си темп от близо две години насам през изминалия месец, след като забавянето – първо при промишлеността, се разпространи и в сектора на услугите.

Резултатите по всяка вероятност ще се окажат разочароващи за ръководството на Европейската централна банка, което ще сложи край на политиката си за изкупуване на облигации след по-малко от месец.

През ноември и икономическото доверие в еврозоната се влоши за 11-и пореден месец, макар и по-слабо от очакваното. Показателят на Европейската комисия за икономическото доверие е на ниво от 109,5 пункта през ноември спрямо 109,8 пункта месец по-рано. Резултатът все пак е по-добър от очакванията на анализаторите за 109 пункта.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.