Вижте новооткритата снимка на Левски

По новооткритата снимка на Васил Левски в Османския архив в Истанбул вероятно властите са го издирвали. Предположението се основава на надписа на гърба с описание на Апостола, каза на пресконференция днес Дора Чаушева, директор на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово, предаде БТА.

Чаушева и колегата й Виктор Комбов, уредник в музея, който е направил откритието, представиха находките пред журналисти в галерия „Средец“ на Министерството на културата.
„Със среден ръст, светлокестеняви мустаци, червендалесто лице и когато приказва, единът му зъб се показва малко навън, повдига малко устната си, а очите му са големи и пъстри“, гласи надписът на снимката, която е с размери около 6 на 9 см.

Почти същото описание на Апостола дава неговият съратник Иван Фурнаджиев от Тетевенския революционен комитет пред властите през октомври 1872 г., казаха експертите.

По думите им, снимката е най-сходна с елипсовидния портрет на Левски, направен във фотоателие в Букурещ след заседание на БРЦК през май 1872 г. Той така и не е получил това свое „портретче“, за което е писал на някои от сподвижниците и приятелите си – на нито един от четирите запазени екземпляра няма надпис от Левски с посвещение за някого от тях. А османските власти се сдобиват със снимката вероятно чрез агентурната си мрежа във Влашко – направо от фотографското ателие.

Специалистите показаха още Указ на БРЦК, Окръжно писмо и квитанции. Останалите намерени документи сега се превеждат от османотурски и вероятно съдържат информация за Левски и революционната организация – предхождат залавянето на Апостола и се отнасят до следствието срещу други революционни дейци, след ареста на четата на Димитър Общи заради обира в Арабаконашкия проход, коментира Дора Чаушева.

Виктор Комбов отишъл в Истанбул, след като турски експерти са казали на българските си колеги, че в Османския архив вероятно могат да се намерят още документи за Левски. Той е имал пълно съдействие от служителите в архива. По думите му, там се работи лесно – всичко е дигитализирано.

Има за какво да се търси в архивите в Турция, където още по-резултатна би била работата на български специалисти по османотурски, струва си да се рови и в архивите в Букурещ и Белград – откриват се нови неща за нашата история и в частност за Левски, отбеляза Чаушева.