Депутати от ГЕРБ-Бургас с въпрос към министър Маринов за четиримата български граничари, които Турция иска да съди

Общо 16 хил. лв. са отпуснати от МВР за покриване на хонорари на турски адвокат, необходими за представянето на двамата действащи служители  Живко Петков и Николай Костов пред турския съд. Те са обвинени заедно с още двама свои колеги за смъртта на турски бракониер.

Финансовата помощ е гласувана след извънредно заседание на комисия, в рамките на която са одобрени по 8000 лв. на човек. Това стана ясно от отговора на вътрешния министър Младен Маринов към народните представители от ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев и Диана Саватева. Те поискаха информация относно предприетите действия от страна на МВР за подпомагане на четирима български граждани, настоящи и бивши служители на министерството.

„В момента в Турция се води наказателен процес срещу четирима български граждани, двама от които настоящи служители във МВР. Другите двама са напуснали системата. Делото е свързано с инцидент през 2008 г, когато Михаил Цонков, Живко Петков, Никола Костов и Николай Петков са част от състава на „Гранична полиция“ и са действали в изпълнение на служебните си ангажименти. На 17 април 2008 г. край Резово те правят опит да задържат турска гемия с бракониери на калкан, нарушила морската ни граница. След неподчинение на нарушителите е произведен неволен изстрел и един от бракониерите е загинал“, припомни хронологията на събитията от трибуната на Народното събрание Димитър Бойчев. Той обобщи и развитието на казуса до настоящия момент.

Министър Маринов изрази категоричната подкрепа от страна на МВР и Главна дирекция „Гранична полиция“ към българските граждани. „Те са изпълнили професионалните си задължения по законосъобразен начин. Със заповед от 16 ноември стартира и дарителска акция в структурите на министерството за финансово подпомагане на защитата на обвинените гранични полицаи. За мен ще бъде основен приоритет да защитавам служителите на МВР, когато те са изпълнили професионалния си дълг“, коментира Маринов.

Диана Саватева заяви от трибуна, че като народни представители от Бургас тя и нейните колеги от ГЕРБ не само имат емоционално отношение,  но са ангажирани и с решаване на казуса на практика. „Часове след срещата с г-н Бойчев в МВР, бе задействана процедура по попълване на документация, за да може на двамата действащи служители да се отпусне финансова помощ. Тя бе преведена няколко дни след това на двамата служители и вече е ангажиран адвокат, който да представлява българските граничари по време на делото, което се води в Тежкия наказателен съд в Къркларели. Такъв наказателен процес тече, очертава се да бъде тежък и да премине на втора и трета инстанция. Финансовата помощ е важна, но още

по-важно е знакът, даден на граничарите – те, както и всички служители на граница – имат подкрепата на държавата“, коментира бургаският депутат.

След допълнителен въпрос към вътрешния министър стана ясно, че МВР и главният прокурор ще продължат да търсят всякакви начини на подкрепа, включително и на допълнителна финансова помощ. Младенов благодари за активността на бургаските депутати от ГЕРБ и призова всички граждани да участват и в дарителската кампания.

През изминалите месеци народните представители проведоха редица срещи с ангажираните със случая на граничните полицаи институции – МВР, МВнР, Министерство на правосъдието, дирекция „Международно правно сътрудничество. Координати на турски адвокати бяха предоставени от МВнР след среща на Ивелина Василева и Диана Саватева със зам.- министрите Тодор Стоянов и Георг Георгиев. Депутатите от ГЕРБ са и в непрекъснат контакт с адвокатите на граничните полицаи и със самите тях.

Делото в Турция е насрочено за 12 март.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.