Румен Радев разговаря с ръководствата на работодателските организации

Румен Радев Снимка: бТВ

Президентът Румен Радев се срещна днес с представители на ръководствата на работодателските организации в страната, предаде БТА.

Идеята за организиране на дискусия за възможностите за ускоряване на икономическия растеж, която да се състои под патронажа на президента идната година, е била сред обсъдените на срещата теми, каза след нея председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Президентът подкрепи идеята, отчитайки, че възможностите на президентската институция пряко да подпомогне едни или други предложения са ограничени от Конституцията, но като послания, развитие на идеи и предложения обеща подкрепа, посочи Велев.

В отговор на въпрос той уточни, че не са били обсъждани подробно и конкретно мерки за икономическия растеж, но все пак открои необходимостта от ускоряване на реформите в образованието и в енергетиката, акцента върху електронизацията на услугите, въвеждането на електронното управление, намаляване на предпоставките за недобро регулиране и корупция, увеличаване на възможностите за наемане на висококвалифициран персонал от трети страни. Всичко това е било сред темите, обсъдени на срещата с представителите на бизнеса.

Разговаряхме за нашите очаквания за икономическия растеж и за това как той може да бъде ускоряван, защото е в основата за повишаване на благосъстоянието на хората, което е крайната цел, каза Васил Велев.

Представителите на ръководствата на работодателските организации са изложили пред президента кои според тях са пречките пред един по-бърз икономически растеж, като са посочили отново, че имаме сравнително устойчив и немалък ръст на икономиката, който превишава значително средноевропейския и е приблизително равен на световния, но същевременно е много по-бавен от растежа в другите страни от Централна и Източна Европа, които извършват преход на икономиките си. Тоест нещо не правим както трябва, коментира Велев.

Участниците в срещата са благодарили на президента за международната позиция, която заема по редица въпроси от национален интерес, и които са важни и за бизнеса. Включително и ситуацията около пакета „Мобилност“, както и за по-амбициозни цели във връзка с опазването на климата, които трябва да бъдат съобразени и с интересите на страната, посочи Васил Велев. Благодарихме и за балансираната позиция, която президентството заема в международните отношения, което безспорно подпомага интернационализацията на българския бизнес, каза още Велев.