Джон Съливан: САЩ силно подкрепят договора от Преспа

Македонският премиер Зоран Заев подчерта, че главните стратегически цели на Македония остават ЕС и НАТО

САЩ силно подкрепят договора от Преспа, който отваря пътя пред Македония да заеме заслуженото си място в ЕС и НАТО, заяви американският заместник държавен секретар Джон Съливан на обща пресконференция с македонския премиер Зоран Заев, предаде БТА, като се позова на МИА.

САЩ се застъпват за стабилна и сигурна Югоизточна Европа, а Македония е ключов фактор в региона за постигане на тази цел, заяви Съливан. Той похвали премиера Заев и ръководителя на дипломацията Никола Димитров, както и депутатите, които подкрепиха конституционните промени. Съливан призова и другите парламентаристи да подкрепят промените, да оставят настрана тяснопартийните цели и да следват националните интереси.

Вашите гласове поставиха вашата страна на пътя на сигурно и просперитетно бъдеще. С продължаването на процеса в парламента призоваваме повече депутати да оставят настрана партийните интереси и да останат фокусирани върху общите стратегически цели. Няма друга алтернатива, надеждата за по-светло бъдеще за вашата страна са на една ръка разстояние, каза Джон Съливан.

Македонският премиер Зоран Заев оцени, че посещението на заместник държавния секретар на САЩ е още едно доказателство за постоянната и последователна подкрепа на САЩ за Република Македония.

Заев подчерта, че главните стратегически цели на Македония остават ЕС и НАТО. Той каза, че Македония е посветена на регионалното сътрудничество и се застъпва за силни и стабилни Балкани с подкрепата на ЕС и САЩ.

В Република Македония създаваме условия за политическа среда, която ще позволи реализацията на Договора от Преспа в цялост, и ще сведем до минимум рисковете, а успешният финал в парламента е нашият билет за влизане в НАТО, заяви Заев. Той добави, че правителството остава посветено на реформите, за да има добри резултати и да се потвърди решението за започване на преговори за членство на Македония в ЕС.