„Моят път в айкидо“ разказва за пътя на едно бойно изкуство в България

„Моят път в айкидо“ от Добромир Друмев е книга, която дава истински обективен поглед върху развитието на айкидо културата в България. Тя е ценен труд, който допълва една недостатъчно позната за страната ни територия в литературата – тази на бойните изкуства.

Изданието излиза под номер 3 в библиотека VIA SINE FINE на издателство „Locus” и може да се намери в книжарниците и в сайта на „Locus“.

Добромир Друмев проследява историята на айкидо в България от 80-те години на миналия век до днес и увлекателно пренася читателя през събития, в които е участвал или наблюдавал, и такива, дали най-големите уроци в живота му. Той разказва за някои от незабравимите срещи с учителите си, оставили траен отпечатък в съзнанието му и допринесли за мирогледа, който има днес и който предава на своите ученици. Това е книга за дълбокия смисъл, за мисията на един живот.

Всеки с интерес към философията на източните бойни изкуства трябва да има тази книга в личната си библиотека. Тя е написана на разбираем език и е подходяща и за тепърва прохождащите в света на айкидо. Изданието е ценно не само заради мъдростта на вековните традиции, предадена по страниците, а и заради призмата на автора – един българин, издигнал се до висок дан и уважаван сенсей.

Ето какво казват за айкидо едни от най-запознатите личности, спечелили доверието на безброй ученици:“Карате е атака от дистанцияайкидо  самозащита от дистанцияАйкидо не е стилто е самостоятелна дисциплина със собственипринципиизкуство.

Бернар Боари

„Много е важно да знаеш как да превърнеш всичкокоето правишвтренировкаАко мислишче само айкидо или дзадзен е тренировкатоникога няма да имаш достатъчно време за практикуването имДобре еда се намери начин всяка дейност да бъде тренировкаВсичкокоеточовек правитрябва да бъде осъзнатои тази осъзнатост да сепретвори в действиеСамо така можеш да се тренира 24 часаМоятафилософия не е сложна и може да се изрази в три думи  стойкадишанеосъзнатостСтойката отговаря на твоето поведениедишането на енергиятаа осъзнатостта  на твоето съществуванеОсновното за мен ече тези три неща трябва да бъдат съчетаниведноИ това съчетание важи за цял животАз найгорещопрепоръчвам айкидо и дзен на всичкикоито искат да се справят побезболезнено със стресанайвече от това на работещите в градскиусловияСпоред мен айкидо е като лаборатория за експериментиПомага ни да намерим начини да се справим с енергиятас намерениятана другия и да променим например съзнанието на тозикойто иска дани „атакува“ и да обърнем неговото намерение такаче да не гонаправиВ Америка отдавна сме осъзнали ползата от айкидообучението и по тази причина тренировките са много широкозастъпени в учебните програми“.

Сенсей Дейвид Милър

Добромир Друмев започва да изучава бойни изкуства с джудо през 1975 г. и карате през 1979 г. Носител е на 6-и дан Айкикай, преподава в клуб „Зендокан“ и в Центъра за следдипломна квалификация на НСА. Провежда теоретичната, методическата и техническата подготовка на треньорите по айкидо в България. Успоредно изучава ияй-джуцу под ръководството на Сенсей Секигучи Комей (10-ти дан), Мусо Дзикиден Ейсин-рю.

Съавтор е заедно с проф. Д. Кайков и Е. Германов на първото у нас методическо пособие по айкидо – Специализираната психофизическа подготовка в бойното изкуство айкидо, и на множество научни публикации. През 2017 г. излиза книгата му “Размисли на сенсей Стефан Хинков за бойните изкуства”, а през 2018 г. – “Бойни изкуства – архивите говорят №2”.

„Моят път в айкидо“ от Добромир Друмев

Издателство: Locus
Библиотека: VIA SINE FINE
Корица: Емил Марков
Обем: 384 стр.
Корична цена: 19,99 лв.
ISBN: 978-954-783-297-4

 

Публикацията е част от кампанията на Вевести.бг „Нещо за четене срещу неграмотността“.