Осъдиха кмета на Карлово Емил Кабаиванов на 3 години условно

Д-р Емил Кабаиванов. Снимка: Община Карлово

Районен съд-Пловдив издаде днес условна присъда от три години на кмета на Карлово Емил Кабаиванов и лишаване от право да заема длъжността „кмет“ за срок от 4 години.

Кабаиванов е признат за виновен в присвояването на почти 27 хил. лева европейски средства, става ясно от съобщение на Съдебната палата – Пловдив.

Емил Кабаиванов е признат за виновен в това, че в периода 24 април 2013 г. – 30 април 2014 г., при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице – кмет на Община Карлово, е присвоил чужди пари в големи размери – общо 26 984,68 лв., собственост на Община Карлово. Сумата е получено от общината по сключен между Министерство на околната среда и водите и Община Карлово договор за безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Околна среда 2007-2013г.“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и от Кохезионния фонд за „Доизграждане и модернизация на ГПСОВ и канализационна мрежа в гр.Карлово“, връчени му в това му качество и поверени му да ги пази и управлява, като присвоените средства са предоставени на българската държава от Европейския съюз.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Окръжен съд – Пловдив.

Ако тя бъде потвърдена и от Окръжния съд в Пловдив, Кабаиванов няма да може да се кандидатира отново за кмет на Карлово на изборите наесен.