Томислав Дончев: Ветеринарните власти се справиха добре през миналата година с овладяване на болестите по животните

Вицепемиерът Томислав Дончев. Снимка от ТВ "Европа"

Действията на българските ветеринарни власти през 2018 година в борбата им със заразните болести по животните бяха адекватни и доведоха до овладяване на ситуацията. Това каза във времето за парламентарен контрол вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран от БТА.

Той отговори на въпрос на народните представители Кристиан Вигенин и Светла Бъчварова – Пиралкова относно политиката на правителството за справяне с усложняващата се епизоотична обстановка в страната.

Скептичен съм към производството на нови и нови стратегии – в страната им 160 национални стратегии и по тази причина смятам да ги редуцирам, каза Дончев по повод идеята на депутатите да се създаде нова национална стратегия за превенция и борба със заразните болести по животните. Той предложи в парламентарната земеделска комисия да се организира дискусия за епизоотичната обстановка в страната с участието на основни държавни институции.

Според Дончев огромна част от мерките за подобряване на епизоотичната обстановка в страната трябва да са на ниво профилактика и превенция, защото разходите са по-малко. Всички знаем какви са естествените предпоставки за тези заболявания – съседството с Турция и миграционните пътища на птиците, посочи Дончев.