ЗАГЛАВИЯ

Томислав Дончев: Ветеринарните власти се справиха добре през миналата година с овладяване на болестите по животните

Вицепемиерът Томислав Дончев. Снимка от ТВ "Европа"

Действията на българските ветеринарни власти през 2018 година в борбата им със заразните болести по животните бяха адекватни и доведоха до овладяване на ситуацията. Това каза във времето за парламентарен контрол вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран от БТА.

Той отговори на въпрос на народните представители Кристиан Вигенин и Светла Бъчварова – Пиралкова относно политиката на правителството за справяне с усложняващата се епизоотична обстановка в страната.

Скептичен съм към производството на нови и нови стратегии – в страната им 160 национални стратегии и по тази причина смятам да ги редуцирам, каза Дончев по повод идеята на депутатите да се създаде нова национална стратегия за превенция и борба със заразните болести по животните. Той предложи в парламентарната земеделска комисия да се организира дискусия за епизоотичната обстановка в страната с участието на основни държавни институции.

Според Дончев огромна част от мерките за подобряване на епизоотичната обстановка в страната трябва да са на ниво профилактика и превенция, защото разходите са по-малко. Всички знаем какви са естествените предпоставки за тези заболявания – съседството с Турция и миграционните пътища на птиците, посочи Дончев.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.