Йорданка Фандъкова: 20 000 домакинства ще получат топлоинсталация за по-чист въздух

Йорданка Фандъкова. Кадър от БНТ

2019 г. ще бъде годината на метрото, ще са готови 48 км, посочи столичният кмет

Зимното почистване на столицата е наша денонощна задача, дори и когато няма снг заради заледяванита и нистике температури.

Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в предаването „Денят започва с Георги Любеов“ по БНТ.

Следим с джипиес почистването в реално време, колегите и аварийните дирекции са непрекъснато на терен, допълни кметът.

Решаването на проблема със замърсяването на въздуха в София безспорно е сред основните приоритети, категорична беше Фандъкова. Полагат се максимални усилия въздухът в София да става все по-чист. Проблемът с фините прахови частици остава в определени дни, замърсяването е сериозно.

Никоя институция обаче не може да се справи сама с този проблем, трябва да се включат всички, както и самите граждани, призова кметът.

„Подобрихме обществения транспорт, за да имат хората алтернатива с нови автобуси, трамваи, метро. Настоявам да бъде инкриминирано горенето на отпадъци – това е забранено и сега, нормите обаче са административни и не водят до нужния ефект“, призна тя.

Инициативата ни да има стандарти за въглищата и дървата – по-ниско съдържание на пепел и сяра във въглищата, а дървата да са по-сухи, беше подкрепена от НС, обясни кметът.

„Безвъзмездно ще предоставим възможност повече от 1/3 от домакинствата да сменят своята отоплителна инсталация с по-екологична – ще получат климатици или печки на пелети. Затова обаче са нужни кампании, убеждаване, надявам се че ще имаме подкрепата на хората. Плановете ни са 20 000 домакинства в следващите 2-3 години да сменят отоплителната си инсталация“, съобщи Йорданка Фандъкова.

Безспорно, най-много хора палят отпадъци в ромските махали на София, призна градоначалникът. Най-голямо усилие полагаме в район „Красна поляна“, успяхме да съборим два от блоковете на т.нар. Виетнамски общежития, които създаваха изключителни проблеми, допълни кметът.

Фандъкова коментира и проблемата тема с въвеждането на винетки за Северната скоростна тангента, което в крайна сметка отпадна след преговори между АПИ и Столична община.

„Ние от години работим в много добра координация с АПИ. За голяма част от софиянци Северната скоростна тангента е градски път, който обслужва пет района. Очакваме тази година да започне разширението и на Южната дъга – от „Младост“ до АМ „Тракия“ и съм убедена, че ще постигнем споразумение с АПИ, заяви Фандъкова.

Относно широко коментирания и критикуван в социалните мрежи ремонт на централната столична улица „Граф Игнатиев“, Фандъкова заяви, че не смята започването му за грешка.

„Не е грешка, че правим реконструкция на тази улица, която не е извършвана от десетки години. На мен като кмет ми беше неудобно да минавам от там, стърчаха арматури от релсите, да не говорим за настилки и пазара за книги с кашони от банани – мисля че това не е алтернатива за столицата на България. Ремонтът далеч не е само в настилките – преди това там беше подменена канализация на над 100 години, топлопровод. Хората трябва да знаят, че е завършен обектът само в участъка на трамвайните релси. Много важно беше да махнем оградите заради големите неудобства, които изтърпяха търговците и живеещите в района, но настилките по тротоарите и пред църквата „Свети Седмочисленици“ не са готови“ обясни тя.

Аз съм кметът, който е налагал най-сериозни санкции без да се интересувам коя е фирмата – голяма или малка. Разбира се, че се ядосвам, когато не е направено нещо както трябва, но ще ги връщаме докато не се направи качествено, категоричен е столичният градоначалник.

2019 г. ще бъде годината на метрото, ще са готови 48 км. Това са огромни инвестиции, огромни усилия. Най-голямото постижение е, че не спряхме да строим метрото, намерихме възможност да го направим дори със собствени средства, без еврофинансиране, обясни кметът.

На въпроса дали смята да се кандидатира за нов мандат на предстоящите местни избори, Фандъкова заяви, че все още е рано да се вземе решение дали ще се кандидатира пак. Ще се коментира въпросът, важно е какво оставяме след нас. Когато имам готово решение, ще го съобщя на всички, допълни кметът.

1 Коментар

  1. Тази жена да не ни отрупва с „приказки на чешмата“. Много били, огромни инвестиции били, собствени?! средства били и т.н. И нито дума за финансирането с наши средства на руски недоделки. За провала Крусев – нито дума, „комунист на разпит“. От нея се очаква да бъде повече от конкретна, дори и само заради факта, че трябва да покаже поне някакво що-годе уважително към софиянци лице в печалния завършек на мандата.

Коментарите са ограничени.