Ген. Боцев: При избора на нов изтребител не трябва да се поставят финансови рамки

Ген. Андрей Боцев. Снимка ИА "Фокус"

При избора на нов изтребител не трябва да се поставят финансови рамки. Това каза началникът на отбраната ген. Андрей Боцев в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с процедурата по избор на нов тип боен самолет за Българската армия.

„Ние допускаме една грешка – искаме в рамките на определен финансов ресурс да придобием нещо. А след като на нас ни трябват примерно 16 самолета, трябва да се даде мандат да се водят преговори с различни държави и да се закупи най-доброто, което е необходимо и отговаря на нашите изисквания, с минимален финансов ресурс и минимална издръжка. Също така да нямаме зависимост и от въоръжението, а не както досега – в рамките на един финансов ресурс, който е закован, да придобием примерно 8 самолета“, заяви ген. Боцев.

Той посочи, че практиката показва, че нито една от страните, които са подали оферта, не може гарантирано да се включи в тези рамките. „Защото винаги едно е за сметка на друго, което ни е необходимо. F-16 не се включва в рамката, а и другите две оферти най-вероятно ще я надхвърлят, защото за въоръжението и оборудването ние трябва предварително да сключим договори с трета страна. И след това да се пристъпи към договор с тях, който също ще надвиши определения от Народното събрание финансов ресурс. Затова се иска да се даде мандат на правителството да води преговори и да няма такъв определен ресурс. Защото рискуваме да не се постигне резултат и процедурата да бъде върната“, заяви ген. Боцев и обясни, че придобиването на многоцелеви изтребител е много спешно и важно за българските ВВС.

Според началника на отбраната изборът не е предрешен. „Въпрос е на преговори, но ние не можем да дадем предположение какви договорености ще се получат като цена преди да се проведат преговорите“, каза още той.

6 Comments

 1. Дошло е време да отсвириме краварите. Стига са цицали.
  Наред е парламента.

 2. Ген. Боцев е прав и прекалено дипломатичен. Не смее да се опълчи открито на Руските подлоги.и да заяви, че когато купуваш военно оборудване трябва да се съобразиш със съюзниците си, а не с враговете си.

  • ТАКА Е ДРУГАРЮ, ГЕНЕРАЛА КАШИК СЕ СТРАХУВА, ЧЕ НЯМА ДА ИМА ПАРИ ОТ РУШВЕТА ЗА ВСИЧКИ НАДОЛУ ПО ВЕРИГАТА…

   • Радевите хрътки на бойна нога’! Само че много оредяхте, затова сте толкова нервозни!

   • Е, другар ми е дъщеря ти, но чугуна в главата ти кънти здраво.

Коментарите са ограничени.