ЗАГЛАВИЯ

От днес Пловдив официално става Европейска столица на културата

Снимка от бТВ

Официалната част от събитията, готвени с години започва в 19 часа. Очакват се на събитието да присъстват около 50 000 души.

30-метровата светлинна кула за голямото събитие вече е построена. Тя ще осигури видимост до 360 градуса.

Върху конструкцията са монтирани над 350 прожектора и 10 огромни лед екрана. На сцената ще се качат повече от 1500 артисти, сред които големите български музиканти Валя Балканска и Теодоси Спасов, много гайдари и кукери.

Над 500 събития са предвидени в куткурната програма по време на нейното провеждане.

Организаторите обещаха невероятен спектакъл, който съчетава музика, светлини и танц под мотото „Ние сме всички цветове“. Пловдив е първият български град, който е избран за „Европейска столица на културата“. Тържествата по откриването се провеждат от 11 до 13 януари.

Очаква се над 50 000 гости да присъстват на официалното откриване, а над 500 ще са събитията, които още от сега организаторите са включили в културния календар.

Специален щаб ще се грижи за сигурността в града. Движението за автомобили в центъра на Пловдив е спряно, паркирането е забранено. За целта има изградени буферни паркинги.

Ние сме над средното ниво и ще бъдем много успешна европейска столица на културата, твърди кметът на града Иван Тотев пред бТВ. Тази вечер на откриването той очаква хиляди хора.

Кметът на Пловдив изтъкна също, че чувства достатъчно подкрепа от правителството, но от Министерството на културата – „би се замислил”.

2 Comments

  1. Виолета Радева: „Грип от Грипен ли разболя „десните” – мълчат като комунист на разпит. В неистовата президентска битка срещу F-16, вместо убедени евроатлантици, виждаме само злоради кибици“

  2. Виолете Радева: „Грип от Грипен ли разболя „десните” – мълчат като комунист на разпит. В неистовата президентска битка срещу F-16, вместо убедени евроатлантици, виждаме само злоради кибици“

Коментарите са ограничени.