Мечтата на модерния комунист

Снимка от бТВ

Николай Козарски, Консерваторъ

Тъкмо си въобразих, че наглостта на пакета “Макрон” може да обедини нацията… Защо да я обедини? Защото с антипазарни мерки иска да отнеме на България един печеливш отрасъл, който осигурява сериозна част от Брутния вътрешен продукт.

Защото десетките хиляди работещи в този сектор изкарват минимални заплати от 2000 лв., като май средното отива към 4000 лв. Защото конкурентността на експорта на българската индустрия е изключително зависим от евтин транспорт, понеже сме в географската периферия на ЕС.

Защото увеличаването на цените на транспорта, неизбежно ще увеличи цените на експортираните стоки, което ще доведе до загуба на пазари т.е. клиенти. Защото загубата на пазари може да доведе до съкращаване на хора, заети в индустрията т.е. вредите ще са далеч не само за транспортните компании. Тези, последните съждения ги знам от личен опит, защото това е естеството на работата ми, запознат съм с ценообразуването на индустриални стоки за експорт и знам каква важна роля играе цената на транспорта. Лично мога да свидетелствам колко е трудно да се конкурираш с немски производител, който доставя същия продукт от 70 км. разстояние, а ти го караш от 1700 км.

Обаче не. Намериха се идиоти, които напоително да обясняват, че тези протекционистки регулации били чудесна мярка срещу тежката експлоатация, която злите български чорбаджии упражняват върху отрудения пролетариат. Нямало да фалират фирми, шофьорите щели да са по-често със семействата си… Чорбаджиите имали големи печалби, а давали малки заплати – само по 2 000 евро. Не били като европейските. Говорим за свободен пазар на труда, където всеки може да отиде да работи, където си поиска! Значи някой прави по 4 хиляди лева, но трябвало да работи много. Трябва по-малко да се работи явно.

И явно големите печалби за български фирми са лошо нещо. Не съм сигурен колко са големи тези печалби, защото хора в бранша твърдят, че заради тежката конкуренция цените са много изпилени. Но дори да са големи печалбите – не трябва. Трябва да се работи за едното име, парите не са важни. Тези хора не правят връзката между това, че за да има бизнес и работни места, собствениците му трябва да имат финансов интерес от него.

Явно си представят частните компании като социални служби. Това се нарича комунизъм. Защото ако се окажат верни твърденията, че ще има фалити, а ако вземе и индустрията да го закъса, тогава не само шофьорите ще си седят вкъщи със семействата, а много хора ще си стоят вкъщи и само вкъщи. На социални помощи… Мечтата на модерния комунист!

Мечтата на модерния комунист!

8 Comments

 1. До „Пожарникара „БУДА“: Всичко , което са ти написали началниците ти от БСП „другарю“ е вярно, с малката разлика, че е сътворено от любимата ти партия-да споменавам ли Лукановата зима, КАТАСТРОФАТА, която доведе Жанвиденовото правителство на България, Масовата приватизация, „Батко и братко“ и още и още и още. Обрулената държава до 10.11.1989 г.-резултат от „мъдрото Ви управление“. Ти недоучила гнидо ще ми пишеш как 2 милиона напуснали България. Щеше ли да остане някой в „комунистическия Ви рай“, ако нямаше т. наречените „Кльонове“ по границата и стрелбата по бягащите от „Рая“ Ви. Томове могат да се напишат за идиотщините Ви. Ами предателството Ви към българите от Вардарска Македония. Вие и само Вие сте виновни сега да има държава Македония-резултат от Коминвтерна Ви с „вожд“ недоучилия с шести клас Димитров. БКП/БСП-анти4българска унищожител на България партия.

 2. Македонците си изнесоха,транспортните фирми в западна Европа,а наще искат да си седят при семействата,но няма да им се случи,защото живота на шофьорите трябва да се подобри.
  Аз работих един месец,“интернационал“ и такава мизерия прекарах,че неща да чуя повече за тая професия.

  • „живота на шофьорите трябва да се подобри“ – Ми да станат IT бачкатори у нас бре. 🙂 Така може да изкарат и повече от заплатата им като шофьори.
   Смешен е плачът на комунетата за „мизерията“ на международните шофьори на фона на местните шофьори. А самите шофьори си знаят интересите и си намират начин да ги защитят.

 3. глупост е писанието. много пъти съм бил несъгласен с радан кънев, но в клубz има статия от него – това си е европа на нациите, където всеки си защитава интереса. в това е прав. а и имаше едно интервю на шофьор, който си каза, че е съгласен с много от нещата от проекта на макрон. това интервю бързо бързо го покриха.

  • Проблемът на Макрон е, че търси уреждане на отношения МЕЖДУ членове на клуба ЕС, а не уреждане на отношения на клуба с останалия свят. В този смисъл Макрон се оказа не много по-различен от Льо Пен. От същото „текто“ е и Кънев – федерална Европа с един „вожд“. Тц, Европа на ОБЩИТЕ интереси на нациите от клуба.

 4. За съжаление , изтерясалите български комунисти толкова мразят съвременната система , макар , че голяма част от тях участваха в ограбването и си напълниха гушите , и на децата си, че са готови на всичко само да се върнат на власт , уплашени , че може да им поискат ограбеното от приватизацията , както ги плашат БСП глашатаите. Всичко ,което се случи с Баневи, Арабаджиеви , Бенчеви , и тям подобни ще увеличи приходите в бюджета ,удари се контрабандата , събираемостта на данъците се увеличи , НАП работи на пълни обороти- от там са увеличиенията на пенсии и заплати , строи се в големи градове , купуват се самолети ,ремонтират се пътища, но , пари ще трябват още , а от къде ще дойдат – от масовата приватизация на тъмно – онази , която ограби бедния работник, остави страната без предприятия и от там без работа. Че парите не могат да върнат е ясно , но всички облажили се се страхуват от възмездие и затова така расте процента на БСП и Радев.Страх – плаши ги партията майка , а електората и е свикнала да вярва на началника и може да си подпише смъртната присъда , като ги доведе на власт. Но тогава вече ще разберат какво ще им се случи пари от ЕЕвропа – няма да има , значи и работа , и заплати, да не говорим , че и парите ни от банките ще лапнат , щото далеч от яслата бяха дълго.И растежа ще свърши.Затова така реват за 2- та милиарда излишък – това е лап- наведнъж готови пари.Пак мизерници , пак отначало. Другари редови комунисти , опомнете се – лъжат ви , плашат ви , не вярвайте.Назад връщане няма.

  • – Само комунист може да реве, че дядо му е убит от комунистите, а БАЩА МУ и самият той да станат част от шайката на комунистите. Такъв случай историята не познава. Но в България такива случаи има в изобилие.
   – Само комунист може да докара пенсионерите до гладна смърт и да се хвали, че им е дигнал пенсиите с три лева и 60 стотинки и да иска да са му благодарни.
   – Само комунист може да прокуди два милиона българи от родината им и да се хвали, че е намалил безработицата.
   – Само комунист може да изхарчи два милиарда за саниране, за да крадат аверите му и в това време да фалират болници и хора да умират от липса на медицински грижи.
   – Само комунист може да открадне 16 милиарда ДДС и да спира лекарствата на онкоболните, защо нямало пари в държавата и в същото време да се хвали, че в края на годината имал 2 милиарда излишък и се чуди за какво да ги похарчи….

Коментарите са ограничени.