Екатерина Захариева: Българите във Великобритания да се снабдят с биометричен паспорт

Екатерина Захариева

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева има уверение, че дори и да не се стигне до сделка при излизането на Великобритания от ЕС, гражданите, които живеят на Острова от години, ще могат да кандидатстват за статут на уседналост. Проблем обаче ще възникне за тези, които са се установили в преходния период.

По отношение на пътуванията на европейските граждани във Великобритания, ако няма сделка, Брюксел е готов да реагира, увери Захариева.

„Готви се изменение на законодателството, да пътуват краткосрочно, безвизово, което е много важно за нас, предвид туристите, наистина, именно и българските граждани, които пътуват по работа или по бизнес, за да видят своите роднини, които живеят там“, каза тя.

Вече се подготвя мащабна информационна кампания за българите, живеещи във Великобритания. В нея ще се разясняват всички процедури за безпроблемно оставане във Великобритания, увери Захариева и призова:

„Нека да не чакат последния момент, за да се снабдят с биометричен паспорт“.

Биометричните паспорти ще са необходими за кандидатстването за статут на уседналост пред британските власти след излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз.