Тереза Мей оцеля при вота на недоверие

Тереза Мей

Вотът на недоверие срещу британското правителство, внесен от лейбъристката опозиция, не мина в парламента. Предложението получи подкрепа от 306 гласа при 325 „против“, предаде БТА, като се позова на Ройтерс.

Снощи Камарата на общините нанесе съкрушително поражение на премиера консерватор Тереза Мей, като отхвърли с огромно мнозинство договореното от нея споразумение с ЕС по излизането на Великобритания от съюза. След това основната опозиционна сила, Лейбъристката партия, внесе в долната камара на парламента вот на недоверие срещу правителството, който обаче не мина.

Кабинетът оцеля благодарение на депутатите от нейната Консервативна партия и от малката северноирландска Демократична юнионистка партия, която осигурява мнозинство на Тереза Мей в Камарата на общините.

Сега британската министър-председателка ще трябва да продължи разговорите с депутатите от всички партии в опит да постигане на консенсус как да бъде осъществен Брекзит, така че да бъде избегнат хаос и да не се стигне до нов референдум за членството на Великобритания в ЕС, отбелязва Ройтерс.

След като вотът на недоверие не мина, Мей обяви, че ще се срещне още тази вечер с лидерите на опозицията.