Димитър Ганев: Очаквам изненади на евровота

Политологът Димитър Ганев

Разликата между ГЕРБ и БСП към момента е между 1 и 2,5%, каза пред БНР Димитър Ганев от социологическа агенция „Тренд“.

По думите му между 50 и 60% от българските граждани заявяват, че ще гласуват на следващите избори. Той подчерта обаче, че винаги декларираната активност е много по-висока от реалната. В този смисъл резултатите от вота са неясни, каза Ганев и прогнозира изненади. Той не очаква нови партии за предстоящия през май вот от Слави Трифонов, Мая Манолова и Румен Радев.

„Европейските избори ще бъдат първите избори, на които българските граждани ще гласуват и те няма да бъдат заедно с предсрочни парламентарни избори. От резултатите от европейските избори обаче до голяма степен зависи и хоризонтът на този кабинет“, коментира социологът в интервю за предаването „Нещо повече“. По думите му евентуална победа на ГЕРБ на европейските избори би дала силен тласък на управляващите и кредит на доверие поне за няколко месеца, когато ще са местните избори.

За него не е изненада позицията на ДПС при вчерашното гласуване за преговори със САЩ за закупуване на изтребители Ф-16:„Това е партия, която неведнъж и последователно е отстоявала своята евроатлантическа позиция. Гласуването за това решение ми се струва напълно логично. То не трябва да се бърка по някакъв начин с подкрепата за това управляващо мнозинство. ДПС очевидно заема все по-критични позиции по повод управляващото мнозинство“.Според него дори ДПС да беше на друга позиция в това гласуване, управляващите щяха да търсят други варианти за подкрепа.

По думите му в това Народно събрание няма твърдо управляващо мнозинство и твърда ясна опозиция. Доста често се сформират ад хок мнозинства, добави Димитър Ганев.Той припомни, че почти година и половина, в рамките на този мандат, ДПС не е критикувало ГЕРБ, а е насочвало критиките си към Патриотите.

От есента на 2018 г. ДПС си промени позицията и се обяви за предсрочни избори. По думите му се наблюдава втвърдяване на опозиционната линия на партията.Дори да има нова управленска конфигурация в този парламент, тя няма да включва „Обединени патриоти“ и ДПС заедно, категоричен е Димитър Ганев.

ДОСТ изглежда като все по-малко жизнен партиен организъм, каза още той. Според него ДПС категорично надделява над ДОСТ. В този смисъл по думите му Движението няма защо да се страхува от премахване на уседналостта на изборите. Той изказа мнение обаче, че тази инициатива на ДПС няма да бъде прокарана в рамките на това НС:„За да бъде такава промяна факт – трябва да получи пълна подкрепа на ГЕРБ, а такава подкрепа би нанесла имиджова щета на партията“.