Димитър Ганев: Очаквам изненади на евровота

Политологът Димитър Ганев

Разликата между ГЕРБ и БСП към момента е между 1 и 2,5%, каза пред БНР Димитър Ганев от социологическа агенция „Тренд“.

По думите му между 50 и 60% от българските граждани заявяват, че ще гласуват на следващите избори. Той подчерта обаче, че винаги декларираната активност е много по-висока от реалната. В този смисъл резултатите от вота са неясни, каза Ганев и прогнозира изненади. Той не очаква нови партии за предстоящия през май вот от Слави Трифонов, Мая Манолова и Румен Радев.

„Европейските избори ще бъдат първите избори, на които българските граждани ще гласуват и те няма да бъдат заедно с предсрочни парламентарни избори. От резултатите от европейските избори обаче до голяма степен зависи и хоризонтът на този кабинет“, коментира социологът в интервю за предаването „Нещо повече“. По думите му евентуална победа на ГЕРБ на европейските избори би дала силен тласък на управляващите и кредит на доверие поне за няколко месеца, когато ще са местните избори.

За него не е изненада позицията на ДПС при вчерашното гласуване за преговори със САЩ за закупуване на изтребители Ф-16:„Това е партия, която неведнъж и последователно е отстоявала своята евроатлантическа позиция. Гласуването за това решение ми се струва напълно логично. То не трябва да се бърка по някакъв начин с подкрепата за това управляващо мнозинство. ДПС очевидно заема все по-критични позиции по повод управляващото мнозинство“.Според него дори ДПС да беше на друга позиция в това гласуване, управляващите щяха да търсят други варианти за подкрепа.

По думите му в това Народно събрание няма твърдо управляващо мнозинство и твърда ясна опозиция. Доста често се сформират ад хок мнозинства, добави Димитър Ганев.Той припомни, че почти година и половина, в рамките на този мандат, ДПС не е критикувало ГЕРБ, а е насочвало критиките си към Патриотите.

От есента на 2018 г. ДПС си промени позицията и се обяви за предсрочни избори. По думите му се наблюдава втвърдяване на опозиционната линия на партията.Дори да има нова управленска конфигурация в този парламент, тя няма да включва „Обединени патриоти“ и ДПС заедно, категоричен е Димитър Ганев.

ДОСТ изглежда като все по-малко жизнен партиен организъм, каза още той. Според него ДПС категорично надделява над ДОСТ. В този смисъл по думите му Движението няма защо да се страхува от премахване на уседналостта на изборите. Той изказа мнение обаче, че тази инициатива на ДПС няма да бъде прокарана в рамките на това НС:„За да бъде такава промяна факт – трябва да получи пълна подкрепа на ГЕРБ, а такава подкрепа би нанесла имиджова щета на партията“.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.