60 хил. души протестираха в Атина срещу Преспанското споразумение

Не повече от 60 000 души участват в днешния митинг на площад „Синтагма“ в центъра на Атина срещу Преспанското споразумение между Атина и Скопие, което предвижда промяна на името на бившата югославска република в Република Северна Македония, съобщава вестник „Катимерини“, като се позовава на официални данни на полицията.

Организаторите на митинга заявиха, че очакват той да събере над 600 000 души и да превиши значително 140-те хиляди, които протестираха в Атина срещу споразумението през февруари м.г., предаде БТА.

Полицията съобщи, че общо 326 автобуса са пристигнали в Атина от други части на страната. Организаторите на демонстрацията обявиха, че очакват 3000 автобуса с противници на споразумението.

По време на демонстрацията избухнаха сблъсъци между полицията и протестиращи, които искаха да се изкачат по стълбите пред сградата на гръцкия парламент. Те замеряха полицаите с камъни, димки, бомбички, боя и други предмети, а силите на реда отвърнаха със сълзотворен газ.

Полицията съобщи, че десет полицаи са били ранени.

В Северна Гърция фермери блокираха временно магистралата, водеща към Скопие, в знак на солидарност с протестиращите в Атина. Пътят вече е отворен, съобщава още „Катимерини“.