Политолози: Големите партии откриват предизборните си кампании

Снимка: btvnovinite.bg

Националната работна среща на ГЕРБ беше формален старт на предизборната кампания. Това заяви в предаването „Лице в лице” по бТВ политологът Румяна Коларова.

„Те обявиха, че започват номинации за листите за евродепутати, което си е старт на кампанията. Не е естествено, защото обикновено кампанията за европейските избори е доста по-кратка и неинтензивна в сравнение с националните”, заяви политологът.

„Отчита са известно намаляване на разликите, което увеличава интригата. От днешна гледна точка, най-вероятно е ГЕРБ да спечели европейските избори. Не знаем дали ще има нов играч и не се знае какво ще се случи до края на зимата. Както казва Борисов – догонват ги”, каза социологът.

„Борисов си постави тежката задача да стегне партийната дисциплина на нивото на местните мрежи. След толкова години участие във властта, това е било задача, която е била непосилна за НДСВ или БСП. Тежкото състояние, в което се намират БСП е в резултат на загубата на предишните местни избори”, допълни Коларова.

Симеонов посочи, че за ГЕРБ няма значение кой ще бъде водач на листата за евро изборите, а партията трябва да избере най-харесваното и разпознаваемо лице. „Рано е да се каже за колко евродепутати имат шанс. Разликите са минимални, гласуването ще бъде в края на три почивни дни, а евроизборите са на втори план за българите”, заяви Симеонов.