435 млади лекари от Медицинския факултет-София ще положат Хипократовата клетва в НДК

Медицинският факултет към Медицинския университет- София изпраща 435 млади лекари от Випуск 2018. Церемонията ще се състои на 24 януари 2019г./четвъртък/ от 10.00 в първа зала на НДК.

Пълните отличници тази година са четири дами: Виктория Колева, Диана Праматарова, Невена Райкова и Еман Айман Аниес Абделфатах от Египет (за първи път сред чуждестранните студенти има пълен отличник). Те ще получат наградата „Златен Хипократ”.

За първи път на пълните отличници ще бъдат връчени парични награди в размер на 2 500лв. от наследството на д-р Андрей Георгиев от САЩ. Ще припомним, че той завеща над 1 милион долара на Медицинския университет- София, който и той е завършил. В негова памет, с решение на Академичното ръководство, една аудитория ще носи неговото име.

Българските абсолвенти са 243, а чуждестранните 192. Да завършат медицина в България са избрали младежи от Великобритания, Швеция, Украйна, Сърбия, Гърция, Турция, Македония,Кипър, Египет и др.

Музикален домакин на тържеството ще бъдат Трио Тенорите, а водеща  -журналистката Евелина Павлова. Традиционен организатор на церемонията е екипът на пиар консултанта Цветелина Узунова.

Д-р Андрей Георгиев е роден в София през 1921 година. В началото на 50-те години на миналия век той емигрира в САЩ. С труда си, постепенно натрупва капитал, голяма част от който завещава на гимназията в Лом, на общината и на Медицински университет – София. Той е известен и уважаван семеен лекар с над 50 – годишен опит. Бил е изключително скромен и през целия си живот е подпомагал млади хора да се обучават и развиват професионално.

Д-р Андрей Георгиев умира на 93 години, на 22 април 2014 година, в дома си в град Улмингтън, щата Делауеър.

С решение на Академичното ръководство беше определен награден фонд от  20 000 лева годишно за завършилите с пълно отличие студенти. Сумите са разпределени на всички факултети, Филиал – Враца и Медицинския колеж.  

Академичният съвет реши още по 1000 лв. да се дават и на студенти, получили награди за научни постижения на високи форуми, проведени в чужбина или отличени от международни организации. Част от наследството, в размер на 180 000 лева, ще бъде разпределено като награден фонд за първите три места в  конкурса за идеен проект за новата Учебно- административната сграда на Ректората. Една от аудиториите в нея ще носи името на завещателя д-р Андрей Георгиев.