Елена Йончева – политическа мъченица или обикновена заподозряна?

Снимка от Фейсбук-профила на Корнелия Нинова

Корнелия Нинова поема огромен риск, ако въпреки обвиненията реши да я включи в евролистата

Обвинението срещу Елена Йончева извън сухите юридически термини и формулировки повдига някои изключително важни въпроси в обществен план.

Защото „виновен до доказване на противното“ не важи, когато се отнася до публични личности от висшите ешелони на властта.

Прокуратурата, въпреки уверенията, вероятно ще се озори докато докаже, че Елена Йончева е знаела за престъпния характер на парите, които е усвоила чрез една офшорка, свързана с КТБ. Но това има значение само за процеса на обвинение и пред съда. Не и пред обществото.

Елена Йончева е политик и твърди, че все още се води журналист, но след повдигнатото й обвинение е поставена в много различна ситуация.

Какво лице пред обществото вече има Елена Йончева?

Оказва се, че първо е работила с офшорна фирма. Нищо незаконно.

Тази офшорна фирма буквално е подарила на Йончева 333 000 евро.

От тези пари Йончева си тегли за лична заплата – над 12 000 лева месечно, купува си техника и си обзавежда фирма.

Йончева еднолично разполага с парите.

Парите се оказват от фирма, свързана с КТБ.

Безплатни обеди няма. Всъщност има на едно място – в капана за мишки.

Пред „Дневник“ Елена Йончева обясни, че предложението да сключи съдружие с офшорната фирма „Далий трейдинг лимитид“ е дошло от страна на ТВ7, а целта й била да финансира закупуването на техника и излъчването на филми. Попитана дали е имала колебания за договора с офшорна фирма, тя отвърна, че юристите на телевизията са я уверили, че всичко е законно.

Е, само ланският сняг не знаеше кой притежава ТВ7, кой я финансира и каква точно роля изигра в Костинбродския скандал. И Елена Йончева, очевидно…

Дори всички обвинения да паднат в съда, Елена Йончева е компроментирана фигура. И като политик, и като журналист.

Защото офшорката „Далий Трейдинг Лимитид“ го играе ни повече, ни по-малко скрит издател, спонсор, или собственик на „Офроуд“ на Йончева. Дружество, което след усвояването на парите от журналистката остава с празни банкови сметки и дори без управител.

Класика в жанра с източване на пари. А това платена журналистика ли е? /виж по-горе за безплатния обяд/

Не зная дали Елена Йончева има сестра, но фактите са си факти. И те поставят в съвсем друга светлина „професионалните“ разследвания за оградата по границата, обвиненията срещу Делян Добрев и атаката срещу Пътната агенция /АПИ/.

Просто Елена Йончева приключи с независимата и обективна журналистика /ако изобщо я е имало/ и премина в лоното на платената и обслужваща медийна армия. И то от шайката на Цветан Василев.

Сега остава тежката задача на застаналите зад нея „като един“ Корнелия Нинова и парламентарната група, да решат какво ще стане, когато започнат да се редят листите за евродепутати.

От една страна гьонсуратлъкът на социалистите, когато стане дума да се защитават своите, е известен – и виновният комунист винаги е прав, както и самата партия, когато съгреши… Няма да се учудя, ако напук Йончева влезе в листата. Ще бъде истинско шоу, обаче, ако дори я води…

Това ще позволи на ГЕРБ да изградят половината си предизборна кампания върху този факт. И не само на ГЕРБ.

Няма как БСП да продължава да настоява за безкомпромисна борба с корупцията, но само да не закачат нашите…

И няма как прокуратурата да бъде приветствана, когато обвинява Живко Мартинов от ГЕРБ, и да бъде атакувана, когато обвинява Йончева.

Разбира се, социалистите напълно очаквано вече обявиха Йончева за „репресирана“ от властта. Въпросът е кой извън най-твърдия им електорат ще им повярва.

Само след няколко дни е конгресът на БСП, където ще се дискутират критериите за номинации за евролистата. И няма как тези критерии да допускат лица с повдигнати обвинения със солидна парична гаранция.

Иначе – Елена Йончева може и да няма сестра. Но от това вече никой не се интересува.

Евгени Петров – Gendo

 

7 Comments

  1. Г-Петров, бъдете точен като цитирате и посочвайте източника! Нали сте все пак журналист! Става дума за една блестяща мисъл на Желязната лейди: Безплатно сирене има само в капана за мишки!

  2. Едно действие или бездействие винаги може да се обясни най-малко по два начина.Като слушаш Йончева е едно, като слушаш другите е друго, а истината не може да се разбере, като че ли и двете страни са прави.Особено като няма обективна журналистика, на която да вярваш.

  3. Бойко може да е спокоен – комунистите ще се самоизядат. Той трябва да прави добро в смисъла на манихейството, а това добро ще предизвиква въпросното самоизяждане на злото.

  4. Елена Йончева, това галено дете на социализма, тази прилигирована от край време журналистка, на която й се даваха милиони, за да снима репортажите си, само защото бе гадже на съмнително ориентирания Станишев. Сексуалната спогодба между тях, носеше и успеха и славата на нейните репортажи. Свикнала да пробива дори блиндирани врати не с таланта си, разбира се, а с парите и връзките си, тя подсигуряваше предизвестено успешни репортажи и филми. Кой знае на нейно място може би и най-бездарните журналисти биха достигнали върха, но имаха ли другите шанса като нея?! Сега, когато лека полека политическите чадъри се затварят един по един и много от тези гюведжари ще останат под дъжда на правосъдието, дали биха могли да докажат своя талант без всички онези екстри, които им бяха подсигурени от силните на деня в близкото минало? Как смятате? Дали тази нагла и нахална по поведение нелицеприятна жена е истинска журналистка за правда и за свобода?! Изобщо за каква правда се бори Йончева? Дали тя самата не е изградила у себе си една извратена представа за това кое е редно и кое не е? Най-жалкото е, че Йончева се опитва да докаже, че тези пари са употребени от нея, за да направи “великолепните” си филми, поднасяйки на зрителя понятия като правда, честност и истина. На мен този омагьосан кръг ми прилича на онзи симпатичен герой на Тошко Колев от “Двойникът”, който също като Йончева не искаше да разбере защо го преследва властта. Та нали и той взимаше от богатите, за да раздава на бедните? Надеждата ми обаче е, че и Елена Йончева ще бъде съдена, точно както и героя на Тошко Колев

  5. Обикновена заподозряна ли?
    Обикновена путинка /от Путин/.

  6. Писклива,нахална и като цяло доста неприятна личност. А като журналист винаги е била платена и е обслужвала червените интереси с тази офшорка на Василев се доказва само този случай, а преди това когато беше със Станишев – премиер?!

  7. Елена Йончева приключи с “ независимата “ журналистика !Спор няма ! Но да хвърлим един по- общ поглед върху журналистиката в България ! Или кръга около Пеевски или кръга Капитал около Прокопиев или червения кръг около БСП. Всички разчитат на грантове, независими няма , всяка редакция налага политика СПОРЕД СПОНСОРА, цензурират се различните мнения- или се трият коментари или се банват акаунти или направо се затваря целият форум. На медиите въобще не им пука за мненията на читателите, стига да си получават грантовете, някой дори нямат форум, за да не си взимат беля на главите !Най- интересното е, че всички се оплакват от полицейско положение, диктатура и цензура ?!

Коментарите са ограничени.