Сърдитко Радко между задълженията по конституция и „Съсипахте я тая държава“

Румен Радев Снимка: Пламен Трифонов

Колкото повече Румен Радев харесва „Дондуков“ 1, толкова повече мрази изпълнителната власт

На 28 януари 2019 г. президентът Румен Радев даде отчет по повод втората година от встъпването си длъжност. Речта му не беше просто реч, нито пък беше и реч с отчетен характер.

Тя се превърна в еманация на нападките, фалшивите новини, недоказаните твърдения, сякаш събирани в период от две години из сайтовете за фалшиви новини на Арман Бабикян, изричани от един човек, който явно или е много сърдит на света, или живее в паралелна реалност.

Никой не казва, че всичко в България е перфектно. Както и всички други държави, така и нашата има проблеми. Сред тях и системни проблеми. Но икономиката на България не расте ли с над средното за Европа? Нямаме ли рекордно ниска безработица? Няма ли България нови и стабилни индустрии, които опровергават Корнелия Нинова /„Демокрацията ни отне много“ / и бляновете на БСП за „Химко“ във Враца и завода „Петко Енев“ в Стара Загора?

Ръст на учителски и лекарски заплати, по-голяма инфраструктурна мрежа от всякога и противно на твърденията на Сърдитко Радко – механизъм върху корупцията и съдебната система, който е пред затваряне с три приключени показателя по него на фона на унищожителна критика към Румъния… Който казва: „България има необратими успехи в борбата с корупцията и организираната престъпност“. И като институционален напредък, и като преки резултати.

Президентът говори за лобистко законодателство, лобистка ерозия. Може би има предвид себе си и своята позиция за „Грипен“? Тъй като интересен момент е, че няма държава, където „СААБ“ да не са изнесли изтребители и да не са били намесени в тежки лобистки и корупционни скандали. В Бразилия с дела срещу двама бивши президенти и едни милиони през лобистки фирми и фондации… Унгария, Чехия, Тайланд, Южна Африка… Как точно Радев е „убедил“ в последната седмица правителството на Огнян Герджиков да вземе решение за „Грипен“ досега никой не е излязъл да заяви.

Президентът говори за изборни манипулации. Да няма предвид неговия почитател Манол Генов от БСП? С обвинение в купуване на гласове. И как успя да спечели изборите при същите тези изборни манипулации?

Президентът говори за национално помирение, което не е „апел за индулгенция на виновните“. Колко пъти той почете паметта на жертвите на комунистическия режим? Колко пъти посети лагера в Белене? Така от кумова срама – да остави поне едно карамфилче. В БСП, въпреки напомнянето на Илиана Йотова, че и най-малкото движение срещу тази партия няма да му бъде простено, ще му простят. Генерал Деси няма да му се кара. Няма да спи на кушетката.

Истината е, че президентът Радев не само сякаш живее в паралелна вселена. Той прекрачва границите на нашата вселена с такава сила, с каквато прекрачва гаранциите на Конституцията и правомощията на собствения си пост.

Започвайки от реплики като „Остава ви една седмица“ до „Не е въпросът дали ще има предсрочни избори, а кога“ и „Аз ще подкрепя политическа алтернатива“ не е нещо, което олицетворява единството на нацията, както пише в Конституцията. Нито пък поредният му ясно изразен и категоричен отказ от диалог с властта.

Това, извън дребнавата институционализирана злоба (облечена в мантия на власт), представлява пряко нарушение на мандата, който носи. Президентът е балансираща, обединителна фигура. Олицетворява единство, а не заемане на  позиции на една или друга група в обществото. За него са гласували 2 милиона. Но и 2 милиона граждани са казали, че искат да ги управлява коалиция между ГЕРБ и Обединени патриоти. Кои 2 милиона имат по-голяма тежест тогава?

Но за две години – толкова.

Две години обаче не са малко време. То може да послужи за много смислени неща извън натрупания опит съпругата ти да бръмчи по столични булеварди с кола на НСО, понякога и в насрещното. Човек може да спомогне истински за развитието на своята страна.

Наистина е тъжно обаче, че човек, който е завоювал небесата чрез крилете на могъщи летателни машини, да не може да погледне към тях и да се придържа към стеснения си хоризонт на заяждане, което на моменти опира до нивото на разговора в кварталната кръчма от типа „Съсипаха я тази държава“.

От мандата все пак има още години. И наистина може при някакви особени обстоятелство, при някакво нареждане на планетите или космическа каскада, президентът Радев в една сутрин да се събуди и да реши, че вече няма да е Сърдитко Радко, а ще бъде президент на цялата българска нация.

Засега обаче изгледът към „Дондуков“ 1 очевидно му харесва повече. И колкото повече му харесва, толкова повече не му харесват управляващите.

28 Comments

 1. Тоя мляскащия президент е срам за ВВС

 2. Сърдитко Радко , да , но торбичката му е пълна.За това се бори и победи , а и мисли за бъдещето си. Така че , трябва да го разберем и да му ПОВЕРВАМЕ ! Нали така ‘другари и мили хора/по Клара Маринова/,май тази Клара е нещо водеща в една независима телевизия,май,май… Ще я познаете по фишутата/шалчетата на български/ , много й отиват.Каво да се прави- и на нея трябва да й верваме , но тези много станаха по екраните на глава от населението. Какво да се прави , кой ще ми каже ?

 3. гадно безскрупулнозлобно човече е президента.

 4. Все за нещо ще намери
  Рундьо да се начумери:
  ту властта не му достига,
  ту критическа го стига.

  И задето на „Дондуков“
  Рундьо все се мръщи,
  Иво и фатмака Митко
  викат му сърдитко!

 5. Нека се научим да мислим правилно да заложим на познатото и провереното, което е добре за народа, без експерименти. Стига с експериментите.

 6. Комунистическите боклуци и кумира им Мунчо Фуражков газ пикаят! Браво на Правителството!!!

 7. Дезиртифицирахме си газоснабдяването без газопровод….Радев газ пикае!

 8. Дезиртифицирахме си газоснабдяването без газопровод….Радев газ пикае!

 9. Генерал Радев размаза миризливото вонящо лайно ПП ГЕРБ. Гробарите цял ден хвъллят кал и плюнки. Една крехка жена ги размаза сутринта в нова. Сега само могат безсилно да лаят. Нека се излагат и да свикват митинги. Неоценима услуга правят на БСП.

 10. Герберастките боклуци газ пикаят! Браво на Президента!

  • Като гледам-май пРезидентина газ пикае!

 11. 1. На 22.01 президентът трябва да представи отчет. Не го прави.
  2. Същия ден прокуратурата (коя?) внася обвинение срещу Йончева.
  3. БСП изригва
  3. На 26. 01. конгресът на БСП издига като знаме на предизборната си борба Йончева („много силен ход: мъничката, руса, синеока Йончева се изправя срещу мастодонта Борисов“ по червения социолог Михаил Мирчев).
  4. Изчаквайки тези събития, едва на 28.01 президентът прави „отчет“, подкрепяйки Йончева.
  5. Обосновано предположение за ролята на „тяхната“ прокуратура, както в Костинбродската афера.

 12. Искам да попитам „Веско еди кой си“:Харесваше ли ти да чакаш 15 години за „Лада“, струваща 7 400 лв. или пледпочиташе 15 годишна за 15 000 лв. За това ли имаш носталгия. Да в момента в България НЯМА безработица. Има мързеливи за които смятам, че принудително трябва да чакат камъни и да строят пътища-това са точно 5% предимно неграмотни и не говорещи бгорски. Пропуснах още една категория,които освен функционери на БКП1 като тебе нищо друго не са работили също трябва да се по трудят в полза на България.

  • Бъркаш ме с някой.Нямам носталгия по социализма.Но не си и правя илюзия като вас,че дивият капитализъм в момента, някога ще се превърне в така чаканата демокрация.Безработица няма заради политиката на обезлюдяване на държавата.Надявам се един ден,всички герои на така нареченият не свършващ преход,да бъдат осъдени.И съм сигурен,че скоро и това ще се случи.

 13. Започвам да се чудя. Има ли нормални хора в тая държава? Кой глупак,е родил такива мъдри мисли? Колко пари е взел,за да ги напише? Човек,малоумен ли се ражда или го придобива в последствие? – Нямало безработица! – Е как да има? Те само пенсионери останаха,след управленията на всички кафяви партии. – Нямало корупция! – Смешни сте.А за самолетите няма да коментирам.Там работата е повече от комична.

  • Веско, като те чета, нямам никакво съмнение, че НЕ съществува разлика между вторично придобито малоумие, и такова по рождение! Резултатът е очеваден – 80 % дебили! Соросоидът професор в момента им прави дисекция, и ги разпределя по сандъци и стелажи!

 14. До „Любов Кольовски“: Ами „другарю“вземи,че напиши голяма“умност“.
  Вероятно ще цитираш „другаря“Сталин.
  Много добър и точен анализ на комплексар я титулуващ се „президент“. За съжаление вината да имаме този за „президент“е на Борисов с неадекватна та си кандидатура. Нищо лично срещу Цачева.

  • Може и нарочно да го е направил, защото обвиняваха ГЕРБ, че всички държавни длъжности са техни. Е, даде им президентството, те го обърнаха в панаир.

 15. Радев е неосталинист, консервативен путинист, като Нинова. Той не харесва също и половината БСП- хората около Станишев, Вигенин и т.н. Ако БСП вземат властта , двете крила в нея ще започнат вътрешна война и Радев ще заеме страната на Нинова.Тогава България ще се озове в положение хем управление на БСП, хем раздирана от противоречия БСП ! Представете си картинката ! Радев мрази и ГЕРБ, в която има много меркелисти. Въобще, този човек иска СОБСТВЕНА партия , която да командва сам , според мирогледа си . Мрази всички ! Тогава изниква въпросът защо се кандидатира за президент, а не основа лява, сталинистка партия по негов аршин ?

 16. Другаря резидент, ни се скара защо не слушаме началниците му. Ми те са купили твоята прогнила душица, не нашата. Нали така родоотстъпнико?

 17. Алоу , ГЕРБ дайте на човека комисионната и да „рахатяса „! А пък може и едно грипенче за да джитка с Деска , а ?

 18. Радев е ОТКРИВАЕМ-ВРЕДИТЕЛ, А РОШАВАТА БИВОЛИЦА-ДЪЛБОКО МАСКИРАНА и 2-пъти ПО-ВРЕДНА ГАД!

 19. И след 2 години като президент Радев си е все фатмакът, набиващ канчето на ротата. Крайно време е да предаде щафетата на Йотова, която поне е политик, заради честта на институцията.

  • Кольо(вски), няма доказателства, че изобщо някога нещо си чел! Изключвам полюциите ти над картинките на Плейбой!

Коментарите са ограничени.