Томислав Дончев: Трябва да сме готови за хибридни атаки около изборите

Томислав Дончев
Томислав Дончев. Снимка: Вевести.бг

Няма изборен процес, за който да не може да бъде направен опит да бъде „ударен”. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на въпрос може ли България да стане обект на хибридна атака от страна на Русия по време на предстоящите европейски и местни избори. 

„Имало е предишни атаки на избори, правени в България. Примерно през 2015 г. имаше изключително мощна атака, опит да бъде спрян изборният процес”, поясни Дончев, цитиран от БГНЕС.

По отношение на ЦИК вицепремиерът добави, че е редно, ако е изтекъл мандатът на комисията, да бъде избран нов състав. Отбеляза обаче, че има и други варианти като този мандат на действащия състав да бъде удължен с решение на НС.

За ваксините

Щом е подписал решението за ваксините, значи тогава не е намерил нищо смущаващо в него, заяви вицепремиерът Томислав Дончев днес в Специализирания наказателен съд, където даде свидетелски показания по делото срещу бившия министър на здравеопазването в предходния кабинет Петър Москов, повдигнато му заради приетите като дарение от Турция през 2015 г. ваксини.

По време на съдебното заседание стана ясно, че това решение е взето на неприсъствено заседание на Министерски съвет.

„На година се вземат стотици решения на Министерски съвет. Аз, въпреки отличната си памет, не мога да помня всяко едно от тях. Но въпросната точка, отпреди три години, си я спомням. Аз имам навика да се интересувам и да търся допълнителни факти и извън папките“, обясни пред журналисти Дончев, цитиран от Канал 3.

„Имаше кризисна ситуация и колегите от Министерство на здравеопазването търсеха разрешаване на кризисната ситуация“, допълни още той.

Дончев бе категоричен – щом е подписал решението, значи тогава не е намерил нищо смущаващо в него. Той обясни още, че обичайно неприсъствените решение на кабинета се вземат в условия на спешност, както и че не може да каже защо по това време в страната ни не е имало такива ваксини.

По делото срещу Москов показания даде още бившият икономически министър Божидар Лукарски, в момента се изслушва финансовият министър Владислав Горанов, предстои пред съда да говори и бившият транспортен министър Ивайло Московски. Премиерът Бойко Борисов също беше призован, но заради служебни ангажименти нямало как да присъства и помоли с молба съда да бъде изслушан на друга дата.

1 Коментар

  1. Нагласената история срещу д-р Москов, сега се повтря и срещу Б. Банов. За решения, спасяващи критични ситуации в държавата.

Коментарите са ограничени.