Мария Габриел и Вим Вендерс: Думите онлайн са също толкова важни и въздействащи, колкото образите

Снимка: Пресофис на Мария Габриел

Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел и известният немски режисьор, писател и филмов продуцент Вим Вендерс, който е посланик на кампанията й SaferInternet4EU, посетиха „умна“ гимназия в Берлин за дебат със средношколци по въпросите на безопасността онлайн.

Интересната визита се проведе в рамките на филмовия фестивал Берлинале, в който участва и Мария Габриел като комисар, в чийто ресор попада програма МЕДИА и аудиовизуалния сектор в Европа.

„Сигурна съм, че г-н Вендерс още си спомня времето, когато филмите му са били достъпни само на видео касета. А аз си спомням как чаках цяла седмица, за да гледам следващия епизод от любимия сериал. Но днес всички можем да бъдем създатели на съдържание и сме много активни онлайн, което обаче крие и големи рискове. Половината от тийнейджърите са се сблъскали с един или повече от най-честите интернет рискове, като кибертормоз или секстинг, насилствено или смущаващо съдържание, изнудване. Ето защо е много важно да бъдете отговорни потребители и да спазвате основните правила за киберхигиена“, отправи послание към младежите българският еврокомисар.

Мария Габриел привлече вниманието на учениците към няколко от действията на Европейската комисия за по-безопасна онлайн среда за тях. Такива са изискванията към платформите за споделяне на видеозаписи да защитават децата от излагане на вредно съдържание, мерките за сваляне на видео с терористично съдържание в рамките на 1 час, инвестирането в цифрово образование и цифрови умения, борбата с дезинформацията, предстоящата през март първа Европейска седмица на медийната грамотност и много други инициативи. Тя насърчи учениците да проверяват източника на една новина и да сравняват информацията, преди да я споделят, а в специализираната седмица всички желаещи ще имат възможност да се научат как да развият умения за критично мислене и вземане на информирани решения.

Българският еврокомисар сподели и последните резултати от кампанията #SaferInternet4EU, призовавайки учениците да използват всички налични информационни и образователни инструменти, които тя съдържа. Кампанията до момента е достигнала до 30 милиона европейци, допринасяйки за повишаване на осведомеността им относно онлайн рисковете, подобряване на навиците за киберхигиена и насърчаване на критичното използване на всяка онлайн информация.

„Културата, образованието и цифровите технологии са три основни стълба на бъдещото общество, защото имат потенциала да дадат възможност на хората за по-добро общество, основано на ценностите, които сме наследили: зачитане на човешкото достойнство, свобода на изразяване, доверие и обща сигурност. Това бъдеще и Европа принадлежат на вас. Бъдете активни, креативни, предпазливи и отговорни онлайн, защото така безопасно ще продължите приключенията си напред“, призова накрая гимназистите българският еврокомисар Мария Габриел.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.