Европейски мозъчен тръст: Внимание – крайнолеви и крайнодесни популисти

Силно представяне на европейските избори тази година може да даде на популистите в ЕС мощни средства за прокарване на техния дневен ред, дори и ако те останат в позиция на малцинство в европарламента.

Това се казва в доклад на Европейския съвет за външни отношения (проевропейски мозъчен тръст), публикуван вчера, предаде БТА, като се позова на ДПА.

Според прогнозите делът на крайнодесните и крайнолевите евроскептични депутати в ЕП може да се увеличи от настоящите 23 процента на 28 процента и дори може да прехвърли 30 процента.

„Ако те преминат прага от една трета, това ще бъде значителна количествена промяна в ЕС“, казват Сузи Денисън и Павел Церка от мозъчния тръст.

Като поемат контрола върху 33 процента от местата в ЕП, популистките партии могат да влияят на назначенията по върховете на ЕК и да осуетят процедури, свързани с неспазването на принципите на върховенството на закона срещу страни, членки на съюза, като например тази, която бе подета срещу Унгария през 2018 г., се казва в документа.
Един обединен популистки блок освен това може да забави или да блокира приемането на ключови нормативни актове, като например международни споразумения, изискващи парламентарното одобрение.

ЕП има и крайната дума за годишния бюджет на ЕС и дългогодишните планове за разходите.

„Тези избори наистина са от значение. Способността на популистите да парализират взимането на решения в ЕС ще „обезвреди“ европейския аргумент, че европейският проект е несъвършен, но може да се реформира“, се казва в документа.

1 Коментар

  1. Внимание- меркелисти и путинисти в европейския парламент !

Коментарите са ограничени.