Партията на Валери Симеонов подсеща Св. Синод да канонизира Левски

Валери Симеонов. Снимка: НФСБ

Националният изпълнителен комитет на партия „Национален фронт за спасeние на България“ се обръща с призив до Светия Синод на Българската Православна Църква по повод предложението за процедура по канонизацията на Васил Иванов Кунчев, съобщиха от пресцентъра на партията. 

„Тази наша молба срещна голяма обществена подкрепа сред боголюбивия български народ, включително и сред мнозина свещенослужители, но по необясними за нас причини въпросът и до ден днешен не е разглеждан от Светия синод на БПЦ“, изтъкват от НФСБ.

От Националния фронт уточняват, че без отговор е останала и молбата им за среща с архиереи от Светия синод и лично с Негово Светейшество патриарх Неофит Български, на която да представят допълнителни аргументи за начеване на процедурата по канонизация на Васил Левски, който жертва живота си, за да можем днес в България да изповядваме своята Православна вяра свободно, без гонения и притеснения.

„В своята история Светата ни Православна църква неведнъж е откликвала на молбите и духовните потребности на миряните, дълги векове е съумявала да съхрани не само Вярата, но и българския дух на народа ни. Храбри свещенослужители рискуваха не само сана си, но и свободата и дори живота си, за да поведат борбата за независимостта на БПЦ, на която се радваме днес. И благодарение на която вие, уважаеми архиереи, имате високата отговорност да водите БПЦ“ – се казва още в напомнянето на НФСБ.

Ръководството на Национален фронт за спасение на България изразява надежда, че тяхното настояване да бъде разгледано предложението за процедура по канонизацията на Васил Иванов Кунчев ще бъде осъществено и отново потвърждават готовността и желанието си за среща по този въпрос с Негово Светейшество Българския патриарх.