Цветан Цветанов и Митрополит Антоний обсъждат изграждането на първия български храм извън страната

За идеята стана ясно при посещението на председателя на ПГ на ГЕРБ във Валенсия
Цветанов Антоний
Снимки: Пресцентър на ГЕРБ

 

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов проведе работна среща с Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. По време на срещата митрополит Антоний запозна Цветанов с историческата възможност за изграждането за първи път на православен храм на Българската православна църква в Западна и Централна Европа.

Това съобщиха от пресцентъра на партията.

Храмът ще бъде изграден в град Енгера във Валенсианска област в Испания и ще отговаря в пълнота на православния канон, подчерта Негово Високопреосвещенство и информира Цветанов, че българската общност в Испания е най-голямата в Европа и до сега няма собствен православен храм и посещава руски, румънски и арменски храмове.

Цветан Цветанов се ангажира да запознае министър-председателя Бойко Борисов с историческата възможност за построяването на българския православен храм в Испания. Негово Високопреосвещенство подчерта, че ще се обърне със специално писмо към премиера, защото Борисов винаги е бил съпричастен към вярата и делата на Българската православна църква. Митрополит Антоний призова държавата, в лицето на премиера Борисов, да подпомогне изграждането на православния храм, за да може българите в Испания да се молят и да почитат светлите християнски празници в собствен храм. Антоний отправи към Цветанов пожелания за здраве по случай Възкресение Христово и изпрати специални поздрави за премиера Бойко Борисов.

Българският храм в Испания ще бъде построен върху терен, който е предоставен безвъзмездно и безсрочно на Българската православна църква от кметството на град Енгера.

Цветанов Валенсия Ева Паунова
Цветан Цветанов и евродепутатът Ева Паунова на 3 март във Валенсия

 

Припомняме, че на 3 март т. г. Цветанов път присъства честването на националния ни празник заедносъс сънародниците ни в областта Валенсия. Тогава стана ясно и за инициативата на ГЕРБ за строеж на български православен храм „Св Иван Рилски“.

Vevesti.bg