Кварто Квартет, Матиас Гонзалес и Леонардо Санчес канят на танго и салса на 23 февруари

На 23 февруари от 19 ч. в зала „България“ ни очаква една вечерна среща посветена изцяло на бандонеона, китарата и цигулката. Посветена на тангото и на салса ритъма, на страстта и на любовта.

Музикална формация Кварто Квартет към Софийска Филхармония и аржентинските звезди на китара – Леонардо Санчес и бандонеон  – Матиас Гонзалес ще ни потопят в най-доброто от латино-американската музика – танго, салса и още музикални латино изненади. Ще преживеем страстта на тангото с дълбоката душевност на Астор Пиацола, който се намесва в този стил, за да внесе смут и да наруши правилата.

Виртуозното майсторство на музикантите от Кварто заедно с невероятния китарист Леонардо Санчес, професор по китара в престижната парижка консерватория, изпълнител, композитор и аранжор, както и един от най-добрите майстори на бандонеон, Матиас Гонзалес, заедно ще пресъздадат истории за танго мелодията и латино ритмите на сцената на залата.  Тангото, което чувства, тангото което е свидетелство за богатото и трудно историческо наследство на Аржентина. Музиката, която от своето съществуване се посвещава на екзистенциалните теми за любовта и смъртта. Една съботна вечер с дъх на любов, ритъм на танго и обагрена в червено, която ще започне в 18,00 ч. с откриване на изложба Танго – живопис на Антония Дочева. Картини вдъхновени от танго концертите на Кварто квартет през изминалите години, които в съботната вечер ще допълнят усещане за цял танго спектакъл в зала България.

Непрестанно търсещи музикални емоции и провокативни в класическите си изпълнения, музикантите от от Кварто Квартет –  (Иван Пенчев – цигулка, Светлана Станчева – цигулка, Татяна Тодорова – виола и Димитър Тенчев – виолончело), отново са подготвили невероятен спектакъл за сетивата ни. За пета година Кварто превръща танго концертите си във февруарска традиция, която носи огромна наслада и удовлетворение на препълнената зала България. Тази година специалните гости от Аржентина, заедно с пианиста Стефан Врачев и Кирил Иванов на пианото и Кварто, ще пресъздадат една чувствена атмосфера, потапяйки залата в ритмите на Латинска Америка.  

Кварто Квартет е музикална формация към Софийска Филхармония.

Събитието на 23 февруари е под патронажа на посолството на Република Аржентина.

Танго изпълнение на Кварто с Акага по БНТ

https://www.facebook.com/IvanPenchev.violin/videos/t.556237278/10153799741493500/?type=2&video_source=user_video_tab

Кой е ЛЕОНАРДО САНЧЕС

Роден в Кордоба – Аржентина, Леонардо Санчес започва своето музикално обучение в Аржентина, от къде взима диплома за учител по китара. След което преследва своята кариера в Париж, където печели първа награда „Excellence“ на китара. Изучава музикология и участва в оркестрацията и музикален аранжимент за Jazz Big Band в класовете на Иван Жулиен.  

Изпълнител, композитор и аранжор, той свири в различни музикални спектакли и шоу програми в Аржентина и Европа. Япония, Израел, Египет, Колумбия и Австралия. Той също участва и на други престижни световни сцени, като Олимпия в Париж, Берлинска филхармония, в Токио, Буенос Айрес, Барселона, и изобщо по цял свят. Съосновател и музикален директор на „Гомина Танго“, той също така режисира има изпълнения в „Либертанго“, „Револвер“, „Фантомът от Рио де ла плая“, „предай поздрави на Кордоба“, и още престижни постановки на световно ниво.

Свири заедно с Жуан Мосалини в дуо бандонеон и китара „Мосалини-Санчес“, и често гостуват с други музиканти, като гост солисти на оркестрите на Бас – Нормандия, Лил, Пикарди и Фландерс. Сътрудничи с бендеониста Сзар Строшио в неговото известно трио Ескина.

Създава дуета за китара и сопран с Натали Санз – АМЕРИБЕРИЯ, изпълнявайки репертоар от класическа и популярна музика на Аржентина, Испания и Латинска Америка.

Леонардо пише композиции за симфонични оркестри, за танго квинтети и квартети и за други формации.

В последно време, по искане на L’Ensemble – Orchestra Régional de Basse-Normandie, той пише музикални творби и текстовете на „Cielos Argentinos“ за китара, сопран и оркестър, които той също изпълнява. Пише музиката за хореографския спектакъл „Danses et légendes du monde“ и създава TANGOLEON (китара и струнен квинтет) и DEAR TANGO (глас, цигулка и китара).

Кой е МАТИАС ГОНЗАЛЕС

Роден през 1981 г. в Буенос Айрес, Аржентина станал популярен изпълнител на бандонеон, който има многобройни участия в проекти с най-големите световни танго оркестри, както и известни камерни танго формации. След завършване на музикалното си образование в Аржентина той продължава обучението си в Париж, Франция, където изучава композиция и дирижиране. Има своя солова кариера с редица турнета по цял свят, както и участия в програми на едни от най-известните концертни зали в света – ColónTheater (La Coruña), Concertgeböw (Amsterdam), Bordeaux and Lyon operas и много други.

Гонзалес е един от най-добрите и най-младите майстори на бандонеон, които много смело интерпретира заложеното в нотите. За него те не са просто музика, която да изсвири, а отправна точка към навлизане в други измерения. Историята на този инструмент е като метафора за това, че истинската страст и радост от живота могат да се изживеят извън каноничните определения на думата “божествено” – казва той.

“Това, което в момента ме вълнува най-много са другите измерения – особено идеята, че те присъстват едновременно в един и същ момент, че имат различна вибрация, и в някакви моменти, чрез промени в нея, можем да бъдем докоснати от тях – т. нар. “струнна теория”. Ако започнеш да виждаш всичко като вибрация, светлина и звук – за теб всичко започва да става някак по-ясно. Чувстваш се много по-свободен сам да твориш“, сподели пред българските си почитатели Гонзалес.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.