8 млн. лв. са отишли в ръцете на ало измамници през 2018 г.

Снимка: Пресцентър на ГЕРБ

Близо 8 млн. лв. са отишли в ръцете на ало измамници през 2018 г., сочи полицейската статистика.

Това съобщи бургаският депутат Ивелина Василева на среща с пенсионери в к-с „Зорница“, цитирана от в. „24 часа“. На поредната среща от кампанията на
бургаските депутати от ГЕРБ „Заедно срещу ало измамите“ Василева, народната представителка Диана Саватева, говорителката на ОДМВР Бургас Цветелина Рандева и полицейският инспектор Иван Панайотов запознаха възрастните хора с най-честите механизми за измами и начините за справяне в критични ситуации.

„Разчитаме много на добрата координация с полицията, с нейните представители работим успешно. Когато вие самите споделяте личен опит и впечатления, това може да подпомогне и органите на реда, за да изградим заедно бариера срещу измамниците. Защото освен материални щети, престъпниците нанасят и психически поражения на цели семейства, което е най-страшното последствие от криминалните им действия“, коментира Ивелина Василева.

Колкото повече усилия полагаме по темата, толкова по-голям е шансът ни да се справим с този социален феномен, заяви Диана Саватева. Тя допълни, че най-добрата реакция е да се затвори телефона при съмнително обаждане и веднага да се свържат с познат.

Цветелина Рандева подчерта, че измамниците нанасят тежки психически увреждания на възрастните хора и техните близки. От полицията са подготвили и нови брошури, които скоро ще бъдат разпространени сред хората от третата възраст.

„Няма как полиция, прокуратура или социално подпомагане да ви поискат пари – това е друга много разпространена схема на ало измамниците. При съмнения за катастрофа с пострадал близък, обадете се на семейството си, на 112 или на КАТ. Само това са достоверни източници на информация“, посъветва Рандева.