8 млн. лв. са отишли в ръцете на ало измамници през 2018 г.

Снимка: Пресцентър на ГЕРБ

Близо 8 млн. лв. са отишли в ръцете на ало измамници през 2018 г., сочи полицейската статистика.

Това съобщи бургаският депутат Ивелина Василева на среща с пенсионери в к-с „Зорница“, цитирана от в. „24 часа“. На поредната среща от кампанията на
бургаските депутати от ГЕРБ „Заедно срещу ало измамите“ Василева, народната представителка Диана Саватева, говорителката на ОДМВР Бургас Цветелина Рандева и полицейският инспектор Иван Панайотов запознаха възрастните хора с най-честите механизми за измами и начините за справяне в критични ситуации.

„Разчитаме много на добрата координация с полицията, с нейните представители работим успешно. Когато вие самите споделяте личен опит и впечатления, това може да подпомогне и органите на реда, за да изградим заедно бариера срещу измамниците. Защото освен материални щети, престъпниците нанасят и психически поражения на цели семейства, което е най-страшното последствие от криминалните им действия“, коментира Ивелина Василева.

Колкото повече усилия полагаме по темата, толкова по-голям е шансът ни да се справим с този социален феномен, заяви Диана Саватева. Тя допълни, че най-добрата реакция е да се затвори телефона при съмнително обаждане и веднага да се свържат с познат.

Цветелина Рандева подчерта, че измамниците нанасят тежки психически увреждания на възрастните хора и техните близки. От полицията са подготвили и нови брошури, които скоро ще бъдат разпространени сред хората от третата възраст.

„Няма как полиция, прокуратура или социално подпомагане да ви поискат пари – това е друга много разпространена схема на ало измамниците. При съмнения за катастрофа с пострадал близък, обадете се на семейството си, на 112 или на КАТ. Само това са достоверни източници на информация“, посъветва Рандева.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.