Нено Димов: Трябва да мислим как да се адаптираме към климатичните промени, а не как да се борим с тях

Нено Димов
Министър Нено Димов. Снимка: МОСВ

Трябва да мислим как да се адаптираме към климатичните промени, а не как да се борим с тях. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на форум „Европейски, национални и местни приоритети“, който се провежда в рамките на 32-рото Общо събрание на Националното сдружение на общините в България, предаде Агенция „Фокус“.

„В този смисъл в ЕС има две основни течения относно климатичните промени – да се борим с климатичните промени и да се приспособим към тя. Аз смятам, че трябва да се съсредоточим към втория, защото шансът да се адаптираме към това, което предполагаме, че ще дойде, е много по-голям – човечеството вече го е правило многократно“, заяви Димов.

Той посочи, че една от основните сфери, в които трябва да се мисли, е как да се
адаптираме към водата. „Говорим съм си със представители на НИМХ, които ми казаха, че общите количества на валежите са същите пред последните години са същите като предходните, но интензитетът им е по-голям. Затова трябва да мислим как ще поемат речните корита тези талази, които се образуват в момента – това е
нещо ново, което не се е случвало преди. Така че за всички подобни промени трябва да се мисли“, обясни Димов.

Той коментира, че не очаква ЕК да промени революционно оперативните програми. „Но със сигурност ще продължат инвестиции в сектори като опазване чистотата на атмосферния въздух, отпадните води и др. Очаквам обаче да имаме опит за коренно различен подход в тяхното прилагане – например не просто да използваме водата и след това тя да бъде замърсена, а и как след това да го пречистим, за да стане използваем отново“, заяви Димов.

Във връзка с програмата за качеството на атмосферния въздух Димов посочи, че все още не е ясно какъв ресурс ще може да се идентифицира за нея занапред. „Няма как да обхванем всички общини, но ще се постараем да добавим и още към тези, които вече са включени в програмата“, посочи министърът.

1 Коментар

  1. Като си затваряте очите и ушите. Докога хората в Монтанско ще плащат заразена вода с арсен и ще се правите на расеяни

Коментарите са ограничени.