Съветът на Европа: Свободата на медиите е под заплаха

Снимка: Пресцентър на Европейския парламент

Свободата на медиите в Европа е под заплаха. За това предупреждава доклад на Съвета на Европа, изготвен от 12 международни журналистически организации и представен днес в Европейския парламент в Страсбург, предаде БНР.

Докладът съобщава за 140 сериозни случая на нарушаване на свободата на медиите през 2018 година, голяма част от които са в противоречие с Европейската конвенция за правата на човека. Това информират от Платформата за насърчаване на защитата и безопасността на журналистите, обединяваща международни и европейски медийни експерти. Сред споменатите в доклада случаи са убийството на българската водеща Виктория Маринова и на словашкия журналист Ян Куцияк.

Двойно повече са регистрираните заплахи към журналисти, включително и смъртни, в сравнение с 2015 година, става ясно още от документа.

Съветът на Европа отправя призив към страните членки за спешни мерки за подобряване на медийната свобода и за гарантиране на защитата на журналистите законодателно и на практика.

1 Коментар

  1. Виктория Маринова бе убита от озверял и дрогиран циганин и няма нищо общо със свободата на словото!Това е чисто криминално престъпление .Защо някакво си НПО продължава да я съобщава като случай на нарушаване на свободата на словото ? Този факт показва само едно- наистина свободата е нарушена в Европа , но никое от нароилите се хиляди НПО- та няма да ни каже истината ! А тя е проста- медийна цензура има и то жестока и тя се налага от многобройните неомарксистки медии. Всеки неомарксистки форум е строго цензуриран, материалите в медиите са плод на ограничен кръг идеологически правоверни “ анализатори и политолози „, всяко различно ннение се заглушава със средствата на необолшевишката модераторска намеса , някои медии дори стигнаха до там да си ликвидират форумите, за да им е мирна главата пред спонсорите . Причината за тази медийна балтия е фактът, че всички глобалиски и либерастки медии се финансират от световния глобалистки капитал. Добре известни са “ фондациите“, спонсориращи либерастката преса у нас и по света . Същите тези неомарксистки цензури най- много плачат за “ свободата на медиите “ и се оплакват от полицейски произвол и диктатура ?! Всеки политик, държавник или медия , които се обявят против методите на необолшевишката медийна преса , биват обявявани за диктаторски, популистки, крайно десни, екстремистки и т.н. Ленин, Троцки и Зиновиев биха се гордели с днешната лява и толерастка медия !

Коментарите са ограничени.