Хр. Михайловски: Разследването на малка банка няма да ни спре по пътя към ERM II

Илюстрация от БНР

Разследването на една малка българска банка от ДАНС няма да спре България по пътя ѝ към присъединяване към обменно-валутния механизъм ERM II.

Това заяви пред БНР председателят на Българската агенция за кредитен рейтинг Христо Михайловски. Вчера стана ясно, че българските служби проверяват българска банка заради парични преводи в големи размери от Венецуела.

Той уточни, в случая с преводите на венецуелски пари става въпрос за малка банка с български собственици. Една такава банка не може да има влияние върху банковата система или за влизането в чакалнята на еврозоната, категоричен бе специалистът в интервю за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

В момента Европейската централна банка прави преглед на шест банки у нас, който вероятно ще покаже, че системата е стабилна. Той поясни, че при превод над 30 000 лева банката сама преценява дали да информира финансовото разузнаване в ДАНС за парите или не. В случая с венецуелските пари явно се е сметнало, че няма риск и не са били уведомени службите, добави той.

„Каквото и да се случи в една от тези малки банки с българско участие, това не може да повлияе на стабилността на тази фискална политика. Единственото нещо, което може да се случи, евентуално да си навреди банката. Доколкото знам в момента тече разследване, а няма заключение“.