Ново на книжния пазар: Сюрреалистичният автофикционален роман „само ЖЕСТОКО седя“ на Фридерике Майрьокер

В поредицата „Модерна европейска проза“ на издателство Ерго този месец излиза сюрреалистичният автофикционален роман „само ЖЕСТОКО седя“ на австрийската поетеса и писателка Фридерике Майрьокер, в превод на Бисера Дакова.

Фридерике Майрьокер (1924, Виена) е най-видната австрийска писателка днес. Житейска спътница на забележителния виенски авнгардист Ернст Яндл (1925–2000). Автор е на над 80 книги с поезия, проза, радиопиеси, четива за деца.

Писането на Майрьокер минава през фазата на активизма – твърде характерна радикална естетическа нагласа за Виена през 50-те години на ХХ век, за да навлезе необратимо в дебрите на един стил, който е своеобразно смешение от сюрреализъм и натуралистично изображение, където действителността просветва в асоциации – нерядко културни, – по-истинни от самата реалност, оказала се на свой ред асоциативно възсъздадена, илюзорна, фрагментарно разпадаща се. Едно писане, съсредоточено върху самото себе си, където разказността е разградена, а Азът – непрестанно разколебаващ своята идентичност.

Лято е в тази книга, дори и природата да не го изтъква, дори и цветята да са само едва напъпили или отдавна вече прецъфтели. Лято е в тази книга, тъй като светлината на лятото е запалена: веднъж пронизително остра, друг път смрачена от буреносни облаци, и същевременно – магична, светлина, която обезсилва часовника и компаса, събира без усилие разделеното във времето и пространството – горе и долу, както ако странстващият по кълбящите се вълни на Нева в същото време вижда димящия басейн на градска къпалня.

Поетиката на едновременност на всичко неедновременно е формулирана от самата писателка: „Не сцените са, които си спомням, в много по-голяма степен са придружаващите тези сцени сензации…“

С подкрепата на литературна мрежа ТРАДУКИ

Превод от немски Бисера Дакова

Художник Василена Георгиева

180 стр., цена 14,00 лв.

ISBN 978-619-7392-30-2

www.ergobooks.eu

Публикацията е част от кампанията на Вевести.бг „Нещо за четене срещу неграмотността“.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.