Ново на книжния пазар: Сюрреалистичният автофикционален роман „само ЖЕСТОКО седя“ на Фридерике Майрьокер

В поредицата „Модерна европейска проза“ на издателство Ерго този месец излиза сюрреалистичният автофикционален роман „само ЖЕСТОКО седя“ на австрийската поетеса и писателка Фридерике Майрьокер, в превод на Бисера Дакова.

Фридерике Майрьокер (1924, Виена) е най-видната австрийска писателка днес. Житейска спътница на забележителния виенски авнгардист Ернст Яндл (1925–2000). Автор е на над 80 книги с поезия, проза, радиопиеси, четива за деца.

Писането на Майрьокер минава през фазата на активизма – твърде характерна радикална естетическа нагласа за Виена през 50-те години на ХХ век, за да навлезе необратимо в дебрите на един стил, който е своеобразно смешение от сюрреализъм и натуралистично изображение, където действителността просветва в асоциации – нерядко културни, – по-истинни от самата реалност, оказала се на свой ред асоциативно възсъздадена, илюзорна, фрагментарно разпадаща се. Едно писане, съсредоточено върху самото себе си, където разказността е разградена, а Азът – непрестанно разколебаващ своята идентичност.

Лято е в тази книга, дори и природата да не го изтъква, дори и цветята да са само едва напъпили или отдавна вече прецъфтели. Лято е в тази книга, тъй като светлината на лятото е запалена: веднъж пронизително остра, друг път смрачена от буреносни облаци, и същевременно – магична, светлина, която обезсилва часовника и компаса, събира без усилие разделеното във времето и пространството – горе и долу, както ако странстващият по кълбящите се вълни на Нева в същото време вижда димящия басейн на градска къпалня.

Поетиката на едновременност на всичко неедновременно е формулирана от самата писателка: „Не сцените са, които си спомням, в много по-голяма степен са придружаващите тези сцени сензации…“

С подкрепата на литературна мрежа ТРАДУКИ

Превод от немски Бисера Дакова

Художник Василена Георгиева

180 стр., цена 14,00 лв.

ISBN 978-619-7392-30-2

www.ergobooks.eu

Публикацията е част от кампанията на Вевести.бг „Нещо за четене срещу неграмотността“.