Кирил Добрев за Изборния кодекс: БСП изрази идеите на гражданското общество

Кирил Добрев Снимка: Пресцентър на БСП

Постигнатите успехи по промените на Изборния кодекс и ЦИК са победа на гражданското общество, но това не е достатъчно, за да се върне БСП в парламента.

Това заяви в интервю за предаването „12+3“ – заместник-председателят на БСП Кирил Добрев и уточни, че „напускането на НС е парламентарен подход – това е крайна мярка“, тъй като „ножът е опрял до кокала“.

„Приемам постигнатите успехи в Изборния кодекс като частична победа и това не е победа на БСП, а победа на тези милион и половина граждани, които изразиха правото си на преференциален вот на последните избори. Това е победа на гражданското общество и смятам, че те го заслужават, а БСП беше просто изразител на техните идеи. … Остават две ключови неща, които трябва да бъдат свършени, за да се върне БСП в парламента“, уточни Добрев и добави:

„Това е правото на всеки политически субект да обжалва решенията в съда – правото на всяка партия да търси правата си в съда, което е отнето. Възможността 2/3 от състава на Избирателната комисия да взима решение, защото знаете как се взимат решения и как се попълват протоколи. И трето – машинното гласуване“.

Заместник-председателят на БСП уточни, че експерти са направили изчисление, че ако бъдат осигурени 4 172 машини, 3,5 милиона граждани ще могат да упражнят правото си на глас в тези машини, ако те бъдат поставени в големите секции.

„Убеден съм, че при едни честни избори този модел на управление ще приключи“, каза Кирил Добрев.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.