Кирил Добрев за Изборния кодекс: БСП изрази идеите на гражданското общество

Кирил Добрев Снимка: Пресцентър на БСП

Постигнатите успехи по промените на Изборния кодекс и ЦИК са победа на гражданското общество, но това не е достатъчно, за да се върне БСП в парламента.

Това заяви в интервю за предаването „12+3“ – заместник-председателят на БСП Кирил Добрев и уточни, че „напускането на НС е парламентарен подход – това е крайна мярка“, тъй като „ножът е опрял до кокала“.

„Приемам постигнатите успехи в Изборния кодекс като частична победа и това не е победа на БСП, а победа на тези милион и половина граждани, които изразиха правото си на преференциален вот на последните избори. Това е победа на гражданското общество и смятам, че те го заслужават, а БСП беше просто изразител на техните идеи. … Остават две ключови неща, които трябва да бъдат свършени, за да се върне БСП в парламента“, уточни Добрев и добави:

„Това е правото на всеки политически субект да обжалва решенията в съда – правото на всяка партия да търси правата си в съда, което е отнето. Възможността 2/3 от състава на Избирателната комисия да взима решение, защото знаете как се взимат решения и как се попълват протоколи. И трето – машинното гласуване“.

Заместник-председателят на БСП уточни, че експерти са направили изчисление, че ако бъдат осигурени 4 172 машини, 3,5 милиона граждани ще могат да упражнят правото си на глас в тези машини, ако те бъдат поставени в големите секции.

„Убеден съм, че при едни честни избори този модел на управление ще приключи“, каза Кирил Добрев.