Ангелкова в Сърбия: Да промотираме Балканите като туристическа дестинация

Николина Ангелкова Снимка: Пресцентър на Министерството на туризма

Трябва заедно да популяризираме Балканите като туристическа дестинация. Днес подписахме Меморандум за разбирателство в областта на туризма между Министерството на туризма на Република България и Министерството на търговията, туризма и телекомуникациите на Република Сърбия. И вярвам, че това ще укрепи още повече нашето сътрудничество и ще доведе до нови съвместни проекти и инициативи и ще е основа за създаване на общи бизнес туристически мрежи. 

Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при официалното откриване на 41-ия Белградски панаир на туризма в Белград, съобщи пресцентърът на Министерството на туризма.

Тя подчерта, че тази година България е страна партньор на форума, в който се включват над 12 хиляди участници, работещи в сектора. Министърът припомни, че през 2018 г. Сърбия беше официалната страна партньор на българското туристическо изложение „Ваканция и СПА експо“.

Считам, че тези събития са не само ефективни платформи за обсъждане и генериране на предложения за сътрудничество в областта на туризма между нашите страни, но и възможност за привличане на повече туристи в региона, посочи министърът. И допълни, че активното ни сътрудничество в областта на туризма допринесе за задълбочаване на икономическото партньорство между двете страни.

Сърбия е сред осемте най-големи пазари за входящ туризъм за България. През 2018 г. посещенията на сръбски туристи у нас са повече от 421 хиляди и се увеличават със седем процента в сравнение с 2017 г. Наблюдава се и постоянен ръст на посещенията на български граждани в Сърбия. През 2018 г. техният брой възлиза на почти 500 хиляди, което представлява увеличение от 6,7 на сто спрямо година по-рано.