Адвокат Емил А. Георгиев: Ако докладваме на ДАНС – се превръщаме в доносници и карикатури

Доносничеството и докладването е наследство от едно отминало време, което трябва да остане в миналото. Това заяви в предаването „Лице в лице” адвокатът Емил А. Георгиев относно предложението при нужда юристи да издават информация на свои клиенти на ДАНС, като мярка срещу прането на пари.

„България е от малкото държави, където адвокатурата е уредена на конституционно равнище – правото на защита е основно човешко право. Това означава, че ако ние трябва да докладваме на ДАНС онова, което нашите клиенти ни доверяват в рамките на взаимоотношения адвокат-клиент – ние не само се превръщаме в посмешище, карикатура, а ние ставаме доносници”, заяви юристът.

Според управляващите, така националното законодателство ще се синхронизира с европейското. „Това е чест аргумент, който не е в състояние да прикрие факта, че тази директива, която те твърдят, че предвижда специфични правила за адвокатурата, които не се намират в нашия закон срещу изпиране на пари. Ние искаме да знаем какво е направил Висшият адвокатски съвет, когато се е приемал този закон”, посочи Георгиев.

По думите му, 79 становища са постъпили от различни юристи и неправителствени организации до Висшия адвокатски съвет, но тези документи не могат да бъдат открити. „Ние си задаваме въпроса какво прави този орган, защо го има. Ако не се бяхме вдигнали на протест и не им бяхме поискали сметка, те какво щяха да направят”, допълни адвокатът.

Георгиев заяви, че в Германия този проблем е уреден, като задълженията за разкриване на информация отпадат по линия адвокат-клиент. Задължението е на лице, само когато адвокатът активно съучаства в престъплението.

„Ние не искаме да застъпваме права за адвокати, които нарушават законите, ние искаме да се спазват законите. Ние действаме така, че да защитим интересите на хората и бизнеса”, допълни адвокатът.

Юристът заяви, че протестът им продължава и утре. Демонстрацията ще се проведе пред Висшия адвокатски съвет.

1 Коментар

  1. Не приемам мнението на колегата. То не защитава нищо, което да се нуждае от защита и да е конструктивно. Просто повод за тази група, много ясно определени политически, да привличат внимание и да се правят на по-умни с нищо казващи, ефектни речи. Да се атакува властта в държавата, а и в адвокатурата-това е единствения ефект от акцията. Едно голямо замазване на истинския проблем-борбата с прането на пари. Не виждам нищо лошо да бъдат ограничени още, дори чрез рестрикция, възможностите за „съдействие“ на тези, които искат да „перат“, а не да разчитаме на „моралното поведение“, защото такова не е доказано, че винаги има. Напротив. Мисля, че е нужна ясна законова мярка. Да, адвокатите в тези случаи стават съучастници, но проблемът е, че тези престъпления трудно се доказват и тезата с адвокатската тайна само го задълбочава. Така, че трябва да има нещо ново, ако искаме реабно да се борим с явлението. Защо не, задължение за докладване (когато има пране на пари), което си е реална заплаха и за двете страни. А адвокатите, които изразяват мнение чрез адв. Георгиев, знаем че са от привържениците на Да България и ДСБ и са изкушени основно от възможността да критикуват властта и да се правят на умни. Но не са. Умно щеше да е, да се мисли за проблема „пране на пари“ в обществото и по-ефективно справяне с него. Това, обаче, не виждам да ги вълнува. Защото за истински мерки с този проблем, вече, наистина се иска ум и непопулярни действия в разрез с конформизма.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.