ЕК: Не се опитваме да налагаме „трети пол“, сами решавате

Само държавите – членки на ЕС, са компетентни да решават въпроси, свързани с каквато и да било терминология за определяне на пола съгласно техните конституции.

Това се посочва в изявление на Европейската комисия /ЕК/ относно SELFIE, разпространено от Представителството на ЕК в София.

SELFIE /самооценка на ефективното обучение чрез насърчаване на използването на иновативни образователни технологии/ е доброволен и анонимен инструмент в подкрепа на училищата при употребата на цифрови технологии за преподаване и обучение. Всички заинтересовани училища могат да се регистрират на платформата и да направят самооценката, и резултатите от SELFIE остават само за съответното училище и не се споделят другаде, се казва в изявлението.

SELFIE е бил разработен в тясно сътрудничество с експерти по образованието и над 5000 училищни ръководители, учители и ученици. Първата версия на инструмента е била тествана в 650 училища в 14 държави.

В изявлението е посочено, че твърденията, че Европейската комисия се опитва да „наложи“ понятието „трети пол“ в българските училища и чрез инструмента SELFIE „проповядва джендър идеология“ са неверни.