ЕК: Не се опитваме да налагаме „трети пол“, сами решавате

Само държавите – членки на ЕС, са компетентни да решават въпроси, свързани с каквато и да било терминология за определяне на пола съгласно техните конституции.

Това се посочва в изявление на Европейската комисия /ЕК/ относно SELFIE, разпространено от Представителството на ЕК в София.

SELFIE /самооценка на ефективното обучение чрез насърчаване на използването на иновативни образователни технологии/ е доброволен и анонимен инструмент в подкрепа на училищата при употребата на цифрови технологии за преподаване и обучение. Всички заинтересовани училища могат да се регистрират на платформата и да направят самооценката, и резултатите от SELFIE остават само за съответното училище и не се споделят другаде, се казва в изявлението.

SELFIE е бил разработен в тясно сътрудничество с експерти по образованието и над 5000 училищни ръководители, учители и ученици. Първата версия на инструмента е била тествана в 650 училища в 14 държави.

В изявлението е посочено, че твърденията, че Европейската комисия се опитва да „наложи“ понятието „трети пол“ в българските училища и чрез инструмента SELFIE „проповядва джендър идеология“ са неверни.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.