Цветанов: Подкрепяме действията на МВР в борбата с фалшивите ТЕЛК-ове

Цветан Цветанов Снимка: Пресцентър на НС

Подкрепа за действията на вътрешното ведомство заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след като в пленарна зала депутатите изслушаха министъра на вътрешните работи Младен Маринов, предаде БТА.

Министър Маринов докладва близо час свършеното до момента в борбата с фалшивите ТЕЛК-ове. Той бе изслушан по предложение на народните представители от ГЕРБ – Манол Манев и Пламен Нунев.

Цветан Цветанов заяви подкрепа за системния подход от страна на МВР. По думите у нас има около 700 хиляди български граждани с ТЕЛК или около 10 на сто от населението на страната. Цветанов направи съпоставка с периода от преди 1989 г., когато броят на хората с ТЕЛК е бил в пъти по-малък и е достигал 2,5 процента от населението, което е средното за страните от ЕС. Цветанов изтъкна още, че сумата, която се дава ежегодно за тези 700 хиляди български граждани, е около 1,5 млрд. лв. Според него щом веднъж едно лице е злоупотребило с ТЕЛК, то започва системно да злоупотребява и със социалния пакет, който се ползва с решението за ТЕЛК. Затова по думите му действията на МВР ще имат сериозен превантивен ефект.

От трибуната Цветанов упрекна опозицията, че отсъства при изслушването по важна за българското общество тема, но участва в генерирането на фалшиви новини за всяка секторна политика.

Младен Маринов представи анализ на МВР, според който най-много фалшиви ТЕЛК-ове има в Силистра. Той заяви, че работата на службите по такива сигнали продължава. Маринов бе категоричен до този момент не са получавали и няма данни тази престъпна дейност да е свързана с определени политически сили и действащи политици.

Според анализа на Главна дирекция „Национална полиция“, представен пред депутатите, 10-те области с най-голям процент на лица, ползващи пенсия са: Силистра – 28,61 на сто, Враца – 19,29 процента, Габрово – 19,02 процента, Разград – 18,31 процента, Монтана – 17,54 процента, следват Перник, Плевен, Кюстендил, София област с 14,75 процента и Ловеч – 14,52 процента.

С изслушването на вътрешния министър завърши пленарната седмица.