Цветан Цветанов в Панорама: Понякога имаме нужда от плаващи мнозинства

Ние сме против Истанбулската конвенция независимо от решенията на ПЕС и Сергей Станишев“, заяви Корнелия Нинова

Ако погледнем реално и имаме памет, ще си спомним, че страната ни е приела пропорционалната избирателна система.

За първи път преференцията се приема от БСП през 2007 г. с 15 процента праг. Това заяви в „Панорама“ председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

По думите му днешната позиция на партията не е нещо, което трябва да бъде укоримо.

Цветанов уточни, че ГЕРБ е ревизирала позицията си, тъй като в политиката не можеш да правиш законодателство на инат. Това е позиция на БСП, с решението си да излязат от парламента.

ГЕРБ ще върне прага на преференцията от преди промените в Изборния кодекс. Това беше решено на заседание на Изпълнителната комисия на партията, свикан…

2017 г. направихме коалиционно споразумение с „Обединени патриоти“, нямаме мнозинство, за да взимаме решенията. Това, което е важно, че ние направихме коалиция, форматът ѝ изисква отстъпки, но имаме ясно изразена програма. В определени случаи имаме нуждата от плаващи мнозинства, каза Цветанов и даде за пример темата за плоския данък, по която се водят разговори и с ДПС.

Съдбата на парламента зависи от всички политически сили, каза още лидерът на парламентарната група на ГЕРБ.

Според председателката на „БСП за България“ Корнелия Нинова при промените в Изборния кодекс управляващото мнозинство грубо е нарушило законите на България.

„Не в диалог с партиите, а в див пазарлък в 12 ч през нощта решенията се вземаха по стаите на парламентарните групи. Ние получихме оферти от всички партии да участваме в това, но отказахме“, заяви тя.

Корнелия Нинова коментира и дали има конфликт с председателя на ПЕС Сергей Станишев.

„Да, ние сме против Истанбулската конвенция и няма да отстъпим от това, каквото и решение да вземе ПЕС и г-н Станишев“, категорична бе лидерката на БСП.

Соред Мустафа Карадайъ близо 2 млн. българи, живеещи по света, са лишени от конституционното си право да могат да избират и да бъдат избирани. Той допълни, че от ДПС не са против преференциите.

По думите му в момента граждани, които желаят да участват мажоритарно в изборите, могат да го направят като независими кандидати. Но за да бъдат избирани, са необходими гласове, колкото изборната квота. Граждани, които са решили да влязат в листи обаче, за тях прагът не е изборната квота, а е 7% от нея.