Стивън Кинг похвали „Избраните творби на Т. В. Спивет“

„Тази книга постига невъзможното – синтез между Марк Твен, Томас Пинчър и „Мис Слънчице”. Добрите книги забавляват, великите са като откровение за читателя, който ги е разлистил, а тази е истинско съкровище.”

Това коментира майсторът на ужасите Стивън Кинг по повод книгата „Избраните творби на Т. В. Спивет”, която четем под логото на Милениум.

Завладяващ дебютен роман за опита на гениален млад учен да скицира света в обем и цвят, звук и движение, вкус и мирис, минало и бъдеще.

 

Скъпо семейство Спивет,
Заминавам да свърша една работа. Не се тревожете. Ще съм добре. Ще ви пиша. Всичко ще бъде наред и е наред. Благодаря ви, че се грижихте за мен, вие сте най-доброто семейство.
Обичам ви
Т.В.

Дванайсетгодишният Т. В. Спивет неочаквано научава, че е удостоен с наградата „Беърд“ на института „Смитсониън“ за изключително прецизните си ентомоложки илюстрации, но никой от престижния музей не подозира възрастта на стипендианта.

Момчето за първи път напуска родното ранчо в Средния Запад, за да иде във Вашингтон – тайно, само, нощем и с влак, въоръжено единствено с компас, секстант, теодолит, лупа, стара семейна снимка и няколко моркова.
Прекосяването на континента го извежда от монотонния живот във фермата, където основното му разнообразие е да скицира видяното и да картографира всяка гънка на околността. Пътуването му обаче се оказва едновременно приближаване към корените, придвижвине към непознатото, откриване на любовта и завръщане към себе си.
В ерата на сателити, риалити, поп-ъп реклами и свръхскорости, когато Гугъл е новият информационен Бог, „Избраните творби на Т. В. Спивет” са спасителен остров срещу урагана на модерността. Рийф Ларсън преобръща представата ви за книгата – такава, каквато я познавате, изпразва мозъка ви, стопля сърцето ви и ви запраща в уюта на полудетинското възприятие на света.

Публикацията е част от кампанията на Вевести.бг „Нещо за четене срещу неграмотността“.