Кой ще послуша Жозеф Дол?

Лидерът на ЕНП Жозеф Дол
Лидерите на извънпарламентарното дясно направиха груба политическа грешка като оставиха преговорите за яваване на изборите за последния момент

Евгени Петров

Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол призова председателите на всички десни парти да се явят заедно на евроизборите през май.

„Като се има предвид какъв е залогът на тези избори, призовавам всички членове на политическото семейство на ЕНП в България да направят най-отговорния си избор и да представят българските граждани с единен фронт”, написа той на десните лидери.

На пръв прочит това писмо призовава за общо явяване на евроизборите, но не е така. Председателят на ЕНП не може да не знае, че извънпарламентарните десни партии водят открита и враждебна политика спрямо ГЕРБ. Нещо повече, те са поставили като основно условие за междупартийно обединение за изборите именно опозиционното отношение към партията на Борисов. А публичните атаки към ГЕРБ, през медии и социални мрежи са всекидневие.

Много трудно е да се повярва, че в рамките на около месец до регистрацията за изборите всички партии могат да постигнат такова обединение.

Целта е друга – да бъде постигнат общ десен фронт в самите извънпарламентарни партии и да спрат предизборните нападки срещу ГЕРБ.

И още – десните извън парламента сериозно да преценят с кого и как ще ходят на избори и какво ще бъде позиционирането на евентуалния им евродепутат в Европарламента.

Това не е случайно. Преди около седмица излъченият кандидат на „Да България” Стефан Тафров изненадващо заяви, че ако бъде избран, може да не се включи в групата на ЕНП заради присъствието в нея на партията на Орбан – ФИДЕС и  на ГЕРБ. Тази позиция предизвика негативни коменари дори в средите на политическото обединение „Демократична България” /ДБ/.

Втората цел на писмото е да напомни, че именно в ДБ се оформи странно политическо съжителство между ДСБ, член на ЕНП, „Да, България” с отчетливо лявоцентристко крило и „Зелените”.

В този смисъл е трудно да се предвиди в кое политическо семейство ще се позиционира техен спечелил кандидат именно заради сигнала, който излъчи Стефан Тафров.

При всички случаи недопустимо ще бъде партии-членове на ЕНП да са не просто политически опоненти, а непримирими врагове в кампанията за евровота, както се очертава.

Но в ДСБ не мислят така. С острия си отрицателен отговор на писмото на Жозеф Дол вече отговориха и на въпроса в заглавието – няма да го послушат.

За момента сигурно е, че ГЕРБ ще приемат призива на Жозеф Дол за толерантна предизборна борба, най-малкото, защото и досега не е проявявала открита агресивност към останалите партии в дясно.

СДС от месеци твърди, че пред тях има 3 опции, като само вариантът за явяване с националпопулистите от НФСБ не се вписва в препоръките на Дол. Но те вече заявиха, че няма да се съгласят да бъдат използвани само като резервоар за гласове на „Демократична България” и определено не приемат Зелените като свой бъдещ партньор.

Остава и опцията за взаимодействие с ГЕРБ.

ДБГ, които след Меглена Кунева станаха острокритични към ГЕРБ пък едва ли могат да претендират за избираемо място в едно бъдещо предизборно обединение заради ниската си електорална подкрепа.

Така или иначе извънпарламентарното дясно направи груба политическа грешка като остави изясняването на позициите си буквално за последния момент преди изборите, вместо да гради общи структури в страната.  Разговорите между отделните партии можеха и трябваше да започнат веднага след провала им на последните парламентарни избори.

Ако се провалят, вероятно ще бъдем свидетели на ново посипване на лидерските глави с пепел и дежурното обещание за следващите избори да се поправят.