Бос на мафиотската фамилия Гамбино убит в Ню Йорк

Мъж, който според американски федерални прокурори е лидерът на прочутия нюйоркски мафиотски клан Гамбино, е застрелян вчера на Статън айланд в Ню Йорк, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Снощи малко след 21 ч. местно време 53-годишният Франческо Кали, по прякор Франки бой, е открит с повече от една огнестрелна рана в дома си в района Тот Хил на Статън айланд. Откаран е в болница, където е констатирана смъртта му. Засега няма арестувани за убийството. Полицията не дава повече информация.

Федералната прокуратура в Бруклин в миналото е споменавала Кали в съдебни документи, в които го е представяла като бос на клана Гамбино, свързан  посредством брак с клана Инцерило от сицилианската мафия.

Единствената му присъда на Кали за мафиотска дейност е отпреди десетилетие, когато той се признал за виновен в заговор за изнудване, включващ неуспешен опит да бъде построена писта за състезанията НАСКАР на Статън айланд. Осъден е на 16 месеца затвор и излиза през 2009 г.

За последно бос на клана Гамбино, който е бил застрелян в Ню Йорк, беше Пол Кастелано. Той беше убит пред ресторант в Манхатън през 1985 г.

Фамилията Гамбино беше сред най-влиятелните криминални организации в САЩ, но през 80-те и 90-те години федералната прокуратура прати лидерите й в затвора и отслаби влиянието й.