За 4 години „Автомагистрали“ строи „Хемус до Велико Търново

До 2023 г. се очаква да завърши изграждането на автомагистрала „Хемус“ от София до пресичането с пътя Русе – Велико Търново, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Министърът припомни, че отсечката от п.в. „Боаза“ до Велико Търново, за която в края на миналата година правителството отпусна 1,350 млрд. лв., ще бъде построена от държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД с цел засилване на контрола и включването на повече държава в икономиката.

В момента компанията е в процес на преговори с вносители и производители за купуване на допълнителна техника и транспортни средства. Назначават се нови служители и работници, посочи Аврамова.

Тя уточни, че за първия и третия от общо петте участъка, на които ще бъде разделена 134-километровата отсечка, са предприети действия за започване на строително-монтажните работи в края на април 2019 г. За другите три участъка от трасето на АМ „Хемус“ са избрани изпълнители, които да актуализират изработените планове, на базата на които по-късно ще се извърши придобиване на земя за държавна нужда.

През тази година предсрочно ще бъдат завършени 9,3 км от Ябланица до п.в. „Боаза“, уточни Аврамова.