Марияна Николова: Експертна група ще предложи мерки за преодоляване на демографската криза

Марияна Николова Снимка: Пресцентър на НС

 В кратък срок експертна работна група с участието на представители на ведомствата трябва да предложи мерки за преодоляване на демографската криза. Това съобщи вицепремиерката по икономическата и демографската политика Марияна Николова на въпрос от ВОЛЯ в рамките на парламентарния контрол, цитирана от БТА. 

Николова посочи, че Министерският съвет е възложил на Института на БАН за изследване на населението и човека проект на тема „Мерки за преодоляване на демографската криза в Република България“.

Направено е социологическо разследване и анализ, след което са предложени конкретни мерки. Разпоредих създаването на експертна работна група, която да се запознае с разработката на БАН и да предложи политика и мерки в областта на трите основни процеса, които определят демографското развитие – раждаемост, смъртност, миграция, каза вицепремиерът.

Марияна Николова посочи, че експертната група има много кратък срок да изработи своите предложения за по-ефективни мерки за изпълнение на управленската програма на правителството в частта за демографската политика.