Нинова: Парламентът е изчерпан морално и политически (допълнена)

Корнелия Нинова Снимка: Пресцентър на БСП

БСП внесе второ писмо в АПИ с искане за анализ на пътни участъци от магистралите в лицензирана европейска лаборатория

„Събитията от последните дни доказват правотата на БСП, че този парламент е изчерпан морално и политически.“

Това коментира лидерката на БСП Корнелия Нинова след внасянето на писмо в Агенция „Пътна инфраструктура“, предаде БТА.

Според Нинова в последните дни парламентът не е място, където се гласуват закони, а място за „търговия“.

„Още по-ясно става в последните дни, че това не е място, където се пишат закони в интерес на държавата и на хората, а място, където се търгува. Брой гласове срещу определена цена с една едничка цел да се задържат по-дълго на власт. Досега с новата тройна коалиция ГЕРБ – ДПС и „Обединени патриоти“, а сега се оказва, че и с търговията с ВОЛЯ на всяка цена ще се крепи мнозинство. Така не може да се управлява държава“, каза лидерът на БСП.

Нинова коментира, че това е нестабилно, то поражда нестабилност и не може да роди трайно законодателство.

„Прав е колегата Георги Марков – това е тежка парламентарна агония, която за съжаление ще се отразява всеки ден на българина“, каза още тя.

Нинова коментира промените в изборното законодателство, приети днес в парламента и настоя, че парламентарната група на БСП няма да се върне в парламента.

Причините за това са, че остават възможностите за манипулация и фалшификация на изборите. Нинова уточни, че остава възможността в комисиите да се гласува с 50% присъствено мнозинство, което тя определи като предпоставка за манипулация, остават мъртвите души в списъците, остава невъзможността с касационна жалба да се обжалва във Върховния административен съд. „Тоест съмненията за подмяната на вота и фалшификацията на изборите остават“, каза Нинова.

БСП внесе второ писмо в Агенция „Пътна инфраструктура“ с искане за анализ на пътни участъци от магистралите в лицензирана европейска лаборатория. След внасянето на писмото лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че са готови да заплатят анализа и са в контакт със седем европейски лаборатории от седем различни европейски държави.

Елена Йончева уточни, че за да бъде направен анализът, е необходим отговор по Закона за достъп до информация от страна на Агенция „Пътна инфраструктура“ по 46 точки. Те се отнасят за проектните решения в части геология, геодезия, технологичен ремонт, по които са изпълнени различните видове ремонти, както и рецептите на асфалтовите смеси, сертификатите за вложени материали, протоколите и актовете по приемане на завършените строително-монтажни работи.

Анализът, за който настояват от БСП, включва участъци, строени в последните пет години или ремонтирани в този период от време от магистралите „Хемус“, „Струма“, „Тракия“, „Марица“, първокласния път Видин – Кулата и Околовръстното на София. Според Йончева тази експертиза ще покаже две неща – първо качеството на настилката и това дали пътищата са безопасни за българските граждани.

Йончева заяви, че продължават да настояват за истината за причината за тежкия пътен инцидент край Своге в края на миналото лято. Йончева изрази възмущението си, че половин година след трагичния инцидент все още няма експертиза за състоянието на пътната настилка и отговор на прокуратурата.

Йончева посочи, че тази проверка не е срещу българските строители. Тя бе категорична, че те строят качествено, стига да не им се налага да връщат около 40% от стойността на бюджета за пътната настилка към управляващите.

Дончо Атанасов, член на УС на АПИ, определи тези твърдения на Йончева като „абсурдни“ и изтъкна пред медиите, че строителите у нас строят на най-ниски цени.

1 Коментар

  1. Слънцето грее само там, където е Нинова.Извън нея е мрак и тъмнина. И с Парламента е така: когато Нинова е вътре е легитимен, когато я няма- не е .

Коментарите са ограничени.