Инж. Дончо Атанасов vs Елена Йончева: Абсурд е 40% от бюджета за пътища да се връща в управляващите

Абсурдни са твърденията, че строителите връщат 40% от бюджета за пътните настилки на управляващите.

Това каза инж. Дончо Атанасов, член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“, пред журналисти във връзка с казаното от Елена Йончева, че ако на строителите не им се налага да връщат 40% от стойността на бюджета за пътна настилка към управляващите, могат да правят много добри пътища.

Той се позова на базата на официални данни от европейските колеги, които се занимават със строителство на пътища, включително на Балканския полуостров. По думите му на база тези данни АПИ и строителите строят при най-ниски цени. „Как се е получило това във времето, това е друга тема и друга история.

И сега по чисто официални данни Агенцията строи средно по 3,1 млн. евро на км. за разлика от Сърбия, която е някъде от около 5 млн. В пъти сравнено с европейските пътища, които се строят Агенцията строи по-евтино“, каза ижн. Атанасов. Той подчерта, че никога и по никакъв повод не е нарушавано качеството на българските пътища.

По-рано днес Елена Йончева заяви, че ако на строителите не им се налага да връщат 40% от стойността на бюджета за пътна настилка към управляващите, могат да правят много добри пътища.

Говорителката на БСП заяви, че проверката на пътищата и анализът в европейски лаборатории не е насочен срещу българските строители. „Напротив ние смятаме, че българските строителни фирми, които извършват пътно строителство, са много професионални и имат капацитета да извършват качествено строителство“, посочи Елена Йончева.

„Ако не им се налага, както твърдят специалисти, да връщат около 40% от стойността на бюджета за пътната настилка към управляващите, те ще имат възможността да правят много дори български пътища. Такива, които съответстват на европейските стандарти“, коментира Йончева.