СДС реши: Преговаря с „Демократична България“, но и с ГЕРБ

На заседание на Националния съвет на СДС за политиката на партията и взаимодействие с други партии на евроизборите беше решено да се продължат преговорите с „Демократична България“ /ДБ/ при ясно формулирани параметри.

Заедно с това Националният съвет  на СДС даде мандат на председателя и ръководството да проведат преговори с другите български партии-членки на ЕНП. Вероятно роля за вземане на това решение е изиграло и писмото на Жозеф Дол до партиите-членки на ЕНП в България.

Пред ДБ седесарите поставят някои условия, които от новото политическо обединение трудно биха приели /виж по-долу/

Тъй като ДСБ е в състава на „Демократична България“, останалите партии са ГЕРБ, с които най-вероятно ще се преговаря, и ДБГ, чийто основател беше Меглена Кунева. Сега партията се ръководи от Димитър Делчев.

Източници на Вевести прогнозират, че при преговорите ГЕРБ могат да се съгласят за първи път да се явят в коалиция с друга партия, в случая – СДС.

Публикуваме всички решения, които бяха взети на Националния съвет на СДС, провел се днес

I. Националният съвет  на СДС дава мандат на председателя и ръководството за продължаване на преговорите за сключване на коалиционно споразумение с „Демократична България“  при следните параметри:

     Обединяване около обща позиция, че основната цел на демократичната общност е промяна на порочния и неефективен управленски модел.

     Обединяване около обща позиция, че ще работим за: приемането на България в Европейския банков съюз, Еврозоната, Шенген, повишаване стандарта на живот, силна структурна, регионална и кохезионна политика.

     Обединяване около обща позиция, че ще се противопоставим на идеята за Европа на различни скорости и ще работим против опасните тенденции, налагани от евроскептици, крайно леви, крайно десни и популисти, поставящи  под заплаха постиженията и ценностите на Обединена Европа.

     Избраният /те/ кандидат/и/ и техните партии от коалицията  да поемат категоричен ангажимент, че ще изберат групата на ЕНП и ще останат в нея до приключването на мандата си. За нас ЕНП в най-голяма степен олицетворява съхранението на ЕС и защитава интересите на България в него.

     В наименованието на коалицията да се съдържа абревиатурата СДС, като предложението на Националния съвет е: КП „Демократична  България – СДС“

     Подреждането на листата за евроизборите да стане по най-демократичния начин, а именно – чрез отворени вътрешни избори. Ако това не се приеме, на СДС да се даде  между първо и трето място в листата с кандидат-депутати за Европейския парламент.

Националният съвет очаква отговорите на поставените към Демократична България въпроси до 22 март 2019 г.

II. Националният съвет  на СДС дава мандат на председателя и ръководството да проведат преговори с другите български партии-членки на ЕНП, във връзка с Европейски избори 2019 г.

III. Националният съвет на СДС ще се събере на извънредно заседание на 23 март в гр. Ловеч.

2 Comments

  1. Единственото правилно решение е коалиция с Герб.

  2. Поредните глупости, от които пак нищо няма да излезе.

Коментарите са ограничени.